Как да поддържаме зъбите си здрави?

1
330
Добави коментар
BobbyKolev
BobbyKolev

Грижата за денталното здраве трябва да бъде приоритет така, както профилактиката и лечението на заболяванията от общ характер.

До колко тази дентална култура е заложена в нашия начин на живот и манталитет на съвременния човек е друг въпрос.

Проучванията сочат, че хората посещават стоматологичен кабинет и търсят помощта на зъболекаря, едва когато изпитат сериозни притеснения за здравето на зъбите си или вече е прекалено късно да се осъществи качествено лечение.

За да не се налага да посещавате по спешност зъболекарския кабинет и да прекарвате прекалено много време в стоматологични процедури, е добре да полагате навременни грижи за зъбите си.

Най-общо грижата за оралната хигиена се изразява в поддържане на чистота не само на зъбите, но и на устната кухина. Това става с почистването на зъбите и езика с четка и паста за зъби поне два пъти на ден, използване на вода за уста, която премахва до 70 % повече плака и вредни бактерии от устната кухина, в сравнение с почистването само с четка и паста.

Използването на дентални конци за отстраняването на остатъци от храна в пространството между зъбите също е изключително полезно за здравето на Вашите зъби.

Правилното хранене е не по-малко важен фактор за здрави зъби.

Елиминирайте захарта и вредните газирани напитки от Вашето меню, хранете се със сурови зеленчуци като целина и моркови, за да подобрите състоянието на венците си. Дъвченето на тези зеленчуци укрепва венците и ги масажира, което ги прави по-устойчиви на заболявания, а оттам и зъбите Ви ще са по-здрави.

За борбата с лошия дъх е от значение каква храна консумирате и как почиствате зъбите си, както разбрахме по-горе. Освен това обаче, лошият дъх може да е симптом на доста стоматологични заболявания. Причината може да се крие в кариозни и разрушени зъби, пародонтит и зъбен камък, но е напълно поправима, ако се вземат адекватни мерки навреме.

Така или иначе, никой не може да замени съветите и консултацията с професионалист, когато става въпрос за зъбна хигиена и дентално здраве. Редовните профилактични прегледи могат да Ви предпазят от доста проблеми, да Ви спестят болка, неприятности и финансови средства.

Запомнете, че колкото по-дълго отлагате посещението при Вашия зъболекар, толкова по-сериозни могат да се окажат денталните Ви проблеми. Оттам лечението се оскъпява и изисква повече време.

Още сега се информирайте за цените и потърсете навременно решение за Вашите проблеми със зъбите или венците.

И така, кога да се потърси консултация със стоматолог, дори и да не е време за профилактичния Ви преглед?

При болка в зъб, при подути, зачервени и възпалени венци, при промяна на цвета на зъбите, при установяване на промяна на позицията на зъб или зъби, при наличие на разклатен зъб, при промяна на дъха, при афти, повишено или понижено слюноотделяне, при кървене на венците, при проблеми с пломби, мост, брекети, импланти.

Добре е да се знае, че съвременната дентална медицина е изключително развита и може да намери решение на Вашите тревоги със зъбите.