Прованс – ухание на лавандула и безкрайна история – полезна информация

1
302
Добави коментар
barrichello
barrichello

Прованс може да се определи като един от най-богатите на забележителности и най-живописни райони на Франция. От река Рона в западния край до италианската граница на изток, Прованс се разпростира на едва 250 километра, докато от север на юг районът се простира на не повече от 160-170 км, започвайки от Лак де Сер-Понсон /най-голямото изкуствено езеро в Европа/ и стигайки до Средиземно море. Независимо че районът изглежда изключително компактен, Прованс се слави с изключителното разнообразие на пейзажите – разнообразие, което няма да видите никъде другаде в Европа и по света.

На снимката: Противно на разбиранията не цял Прованс е изпълнен с лавандулови полета, но  залези като този може да се наблюдават често;

Алпийски върхове, долини и клисури, сухи плата, дори камениста пустиня – всичко това е част от изживяването, наречено „Прованс”. В югозападната част на Прованс делтата на река Рона има съществено значение за оформянето на пейзажа, като на определени места водата се разстила, образувайки огромното и загадъчно солено блато Камарг. Тук небето и водата се сливат в едно цяло. Камарг е истински рай за любителите на природата, дом на диви бели понита, стада от черни бикове и хиляди прелетни птици, включително и ята от африканско фламинго.

На снимката: Ято фламинго в резервата Камарг;

Във вътрешността голямата част от Прованс е суха и камениста. Някои области са почти изцяло покрити с бледи, варовикови камъчета, които придават на земята характерен, изгорял от слънцето вид. И въпреки всички районът се слави с отглежданите тук лозя, маслинови и бадемови горички и кимналите ниви от слънчоглед. Прованс може да се определи като „кошницата с плодове” на Франция, а отглежданите тук цветя осигуряват голям процент от суровините за световната парфюмерийна индустрия.

На снимката: Типичната за френските градчета и селца в Прованс гледка- тесни улички, каменни къщи и много цветя;

Прованс се слави още със своите планински езера, огромните пещери, гъстите средиземноморски гори от бор и дъб, невисоки хълмове, изпълнени с благоуханни диви билки, поля от лавандула, както и може би една от най-естествено красивите крайбрежни линии в света. Това е земя, която предлага изключително разнообразие от дейности на открито – от разходки из пещери до делтапланеризъм, от рафтинг до ски, колоездене, катерене по скали, както и просто разходка из природата и наблюдаване на дивите животни. Неслучайно самите французи казват често, че не е необходимо да прекарват ваканциите си в чужбина, защото имат всичко тук, включително изискана кухня и добро вино. Дори и едно кратко посещение в Прованс ще ви убеди, че това е наистина така. Значимостта на Прованс се определя и от геологията на района. Пейзажът, както вече отбелязахме се доминира от Пиринеите на запад до части от Алпийските вериги, както и от долината на река Рона. Голяма част от Прованс на изток от реката се пресича от сложна система от малки планински вериги, вървящи в посока изток-запад, от високи и затворени плата и гъсти планински масиви. Ледниците, бързеите и  средиземноморските дъждове са спомогнали за оформянето на пейзажа чрез оказаното от тях влияние върху меките варовикови скали на района. Хилядолетията на ерозионни процеси са дали резултат в оформянето на стръмни склонове и дълбоки долове, разкриващи страхотни пейзажи и гледки и високите до няколко хиляди метра планини.

На снимката: Центърът на град Арл – един от исторически важните градове в Прованс;

Река Дюранс и нейните притоци, включително зеленият Версон, са били „опитомени” от серия от язовири преди около 30 години. Днес, те са мудни рекички, които си проправят път през региона, за разлика от годините назад във времето, когато през дъждовния сезон тези реки са заливали долините. Резултатите от тяхното минало все още може да се видят в редица геоложки образувания.

На снимката: Понт дю Гард – едно от много доказателства за силното римско присъствие по тези земи в миналото;

Водата е в основата и на създаването в Прованс на мрежи от пещери. Някои от най-красивите пещери в Европа са именно тук, като голяма част от тях може и да се посетят. В редица от пещерите може да видите доказателства за присъствието на хора от хилядолетия.  Други пък са свързани с по-новата човешка история. По време на Втората световна война местните пещери са служили като отлично прикритие за френската съпротива и съюзническите войници. Заслужава си да се посети и големият каньон на Вердон. С дължина от около 20 км. и дълбочина между 1000 и 2000 фута, той е една от изключителните природни забележителности на Европа. Достъпът до дъното му е възможен едва след края на 70-те години на миналия век, след като са изградени редица язовири, благодарение на които сила на река Вердон е намалена 100 пъти. Днес каньонът е вълнуващо място за всички любители на природата.

На снимката: Кариерс дъо Лумиер, или както е била по-известна тази забележителност до скоро – Катедралата на образите;

Средиземноморските Алпите прекосяват цялата източна граница на Прованс, разделяйки Франция от Италия с дебела стена, висока между 5000 и 9500 фута. Предалпите, по крайбрежието между Ница и Ментон, са много далече от тази височина, но тяхното разположение ги прави не по-малко забележителни. Повечето от Предалпийските върхове са с височина от не повече от 3000 фута, но слизат чак до морето. Високите, заснежени върхове, осеяни с накацали села, формират фона на шикозните яхтени пристанища на Вилфранш и Монте Карло. Ако погледнете от тези върхове надолу пък ще спрете погледа си върху златистите плажове на Кап Фера и Ез-Борд-дьо-Мер. Трудно е да се каже, че планинските или морските гледки на Прованс си заслужават повече.

В следващите редове ще може да намерите линкове към статии с допълнителна полезна информация за Прованс:

1/ Историята на Прованс от древността до ерата на Наполеон;

2/ Как да стигнете до Прованс и да обиколите района;

3/ Климат на Прованс;

4/ Традиционната кухня на Прованс;

Отделно от горното, следващите редове ще може да намерите информация и за отделни части на Прованс. В изброените по-долу теми ще намерите обща информация за всяка една от тези части на Прованс, както и информация за отделни градове в тези части на Прованс, които си заслужава да се посетят. Разбира се, във всяка една от темите, посветени на отделните градове, ще ви представим подробна информация за тези места, както и за техните забележителности:

1/ Алпилес и Гаригес;

2/ Камарг;

3/ Воклюз, Люберон и Монт Венту;

4/ Марсилия и Екс-Ан-Прованс;

5/ От Прованс;

6/ Западното крайбрежие;

7/ Френската Ривиера и Алпите;

Прованс

Важно: Статията предоставя информация за района Прованс, Франция. Тук ще намерите полезна информация за Прованс, както може да видите в тази част на Франция, историята на Прованс, полезни съвети за популярни ястия в района, както и информация как най-лесно да стигнете до този район и да се придвижвате там. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Прованс, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на района, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: