Петър Стоянов: Манталитетът трябва да сменим, правосъдната система се оправя

3
373
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Според бившия държавен глава грешното разбиране за демокрацията се дължи на липсата на демократични традиции у нас

„В България трябва да се сменя манталитет, правосъдна система сравнително лесно се оправя. Това вече иска години, иска усърдието не само на политици, или на съдии и прокурори, иска усърдието на цялата българска интелигенция, иска усърдието на българските семейства“. Това заяви в интервю за Би Ти Ви президентът на страната (1996-2001 г.) Петър Стоянов по случай 20 години от избирането му за държавен глава.

По негови думи като допълни, че децата трябва да бъдат възпитавани от малки, а в църквите да се говори на разбираем език.

Според него политиците ни разбират погрешно принципите на демокрацията, която не е просто закони, правила и свободи.

„Грешно разбрани са принципите на демокрацията. Тя не е просто закони, не просто правила, не просто човешки права и свободи. Демокрацията трябва да има един неизбежен фундамент и този фундамент се казва традиция. Историята отреди малко време на българското демократично развитие след Освобождението от турско робство. Тази традиция ни липсва, поради което ние продължаваме да се лутаме“, заяви той.

Стоянов обясни, че никъде по света демокрацията не дава, не те прави по-богат, по-щастлив. „Тя е рамка и в нея, съобразно твоите способности, твоята интелигентност, националните традиции и манталитет, можеш или да просперираш, или да срещаш непрекъснато трудности“, заяви още бившият държавен глава.

По думите му всички политици започват с една и съща клетва. „Ние не поставяме под съмнение нашите приоритети в НАТО и ЕС, но, оттук нататък започва „но“-то. А то започва заради грешно разбраните принципи на демокрацията.

Виж още: Петър Стоянов: Не демокрацията ни е проблемът, проблемът е в нас

„Защо на нас ни пречи демокрацията – защото 45 години бяхме свидетели на деморализация на цяла една нация. Нацията се обезвери особено в първите години на прехода, когато видя как тези, които до преди една година се кълняха в Маркс, в Енгелс, Ленин, които се кълняха, че ще громят капитализма и империализма, станаха за секунди първите капиталисти и то от най-лоша проба. Тогава гражданите си казаха – щом това е възможно, значи вече всичко е възможно. Ние трябва да се замислим много сериозно”, допълни той.

Бившият държавен глава смята, че президентският пост не е маловажен, макар че рядко се случва отговорностите му да проличат в пълна сила.

„Когато аз стъпих и се заклех като президент нямах три дни, за да обиколя да видя къде се намират офисите на „Дондуков“ 2, хората протестираха, нямаше парламент, правителство, правителството на Жан Виденов беше подало оставка, президентът беше единствената институция в държавата и аз бях президент с три дни стаж. Представете си президент без никакъв опит, беше ясно, че трябва да се свършат две-три неща и най-важното да се предотврати кръвопролитие при протестиращите“, заяви още Стоянов.

Източник: Би Ти Ви