Бонбони от билки. Защо да не опитаме?

2
647
Добави коментар
teokostov
teokostov

Бонбони от билки. Защо да не опитаме?

„Здравница” предложи в поредица от статии най-различни възможности как още да оползотворяваме лечебните растения – брашна от билки, билкови вина, кафе и много още. Сега ви предлагаме бонбони с лечебни растения.

Бонбони от офика
1 яйчен белтък се разбива със 150 г захар, прибавя се 1 с.л. лимонов сок и се бърка до сгъстяване. Плодчетата от офика се потапят в гъстата паста, след което се овалват в пудра захар и се подрежда в плосък съд за изсъхване.
Бонбони от плодове на оксикокус. (Oxycoccus quadripetalus L., Vaccinum Oxycoccus L.) малка червена боровинка, в практиката по често се използва другото и наименование – клюква)

2 отделени яйчни белтъка се посипват с 1 ч.ч. захар на пудра и се бъркат до побеляване. Прибавя се 1 с.л. лимонов сок и отново се бърка до сгъстяване. По-едри плодове на отксикокус се измиват със студена вода, отцеждат се и се подсушават, след което се овалват в яйчената маса, разстилат се в тънък слой и се посипват със захарна пудра. Оставят се да позасъхнат за няколко часа на проветриво място. Съхраняват се в добре затворени стъклени банки.

Бонбони (локум) от глог
 Към 1 кг пюре от глог се прибавя 400 г захар и 100 г нишесте, разбърква се добре и получената гъста каша се разстила в слой с дебелина от 2 см върху дървена плоскост, леко намазана с краве масло. Разрязва се с нож на правоъгълничета или ромбчета, посипва се с пудрата захар и се оставя на хладно за подсушаване. Готовите бонбони се съхраняват в стъклен буркан,  като между отделните редове се посипва пудра захар.

Бонбони (локум) от глог с орех
 Приготвя се както по-горната рецепта, като натрошените на ръка орехи се размесват заедно със захарта и нишестето.