София домакин на Евро 2018 по минифутбол?

1
298
Добави коментар
vitoshanews
vitoshanews

София е с много силни шансове да приеме още едно голямо първенство през 2018 г, когато градът ще бъде Европейска столица на спорта – става въпрос за най-популярния и практикуван спорт в Европа в последните години – минифутбол. Това ще бъде и поредното европейско първенство, като България е активен участник в европейската федерация още от нейното начало преди 6 години и участва на всички досегашни първенства – европейски първенства, европейска шампионска лига (за клубове) и т.н.

Това стана ясно от визитата на президента на Международната асоциация по минифутбол Филип Джуда тези дни в България, съобщава www.sofia2018.bg.

“България е сред съучредителите на световната асоциация, с богат опит при организацията на подобни прояви и аз изцяло подкрепям нейната кандидатура за домакин на ЕВРО 2018 г.,” заяви Джуда на пресконференция днес в Инфо Център София 2018.

Чехът даде повече подробности за продължаващия една седмица шампионат, в който ще участват 32 държави.

“Прекрасно е, че вашата кандидатура съвпада с инициатива София – Европейска столица на спорта. Локацията на града е отлична и предполага много възможности и като туризъм, и като маркетинг. Решението ще се вземе на Генералната асамблея през януари и се надявам – тъй като Прага е домакин на шампионата през 2017 г. – да предам знамето след това на София,” каза още президентът на Световната асоциация.

“България вече е организирала 7 подобни първенства и винаги сме получавали отлични отзиви. Тези дни се срещнахме с част от зам.-кметовете на София и благодаря на Столична община за това, че получихме подкрепа и разбиране при детайлизиране на кандидатурата,” обяви президентът на Българската асоциация по мини футбол ЛъчезарПаланков.

Стана ясно, че се обсъждат няколко варианта за мястото на това първенство, като се търси най-оптималният по отношение на зрители, телевизия, промотиране на спорта, маркетинг и др. Възможно е шампионатът да се състои на стадион, но може да се изградят временни конструкции и игрища. Досега неофициално намерения за домакини на ЕВРО 2018 са заявили Холандия и Германия. Тепърва обаче в световната централа ще приемат официалните кандидатури.

Мини футболът се вписва в стратегията на проекта “Европейска столица на спорта”, който е насочен към масовия спорт и спортуването в градска среда, близо до дома и до работата. През 2018 г. София вече е одобрена за домакин на две големи световни първенства в два от най-българските спортове: художествена гимнастика и волейбол мъже.