Ген. Румен Радев и Цецка Цачева с първи телевизионен дебат

1
317
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Малко повече от две седмици преди президентските избори, двамата сочени за фаворити кандидати се изправиха един срещу друг в първия си телевизионен дебат. Издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев и кандидатът на ГЕРБ – Цецка Цачева се срещнаха в студиото на bTV, където коментираха въпроси, свързани с националната сигурност, вътрешната и външната политика и с правомощията на държавния глава.

Дебатът събра на едно място двама кандидати с напълно различен опит и стил. Макар по някои въпроси приоритетите им да се припокриваха, по отношение на задължителното гласуване, механизмите за управлението на бежанската вълна и охраната на границите двамата очертаха различни мнения и позиции.

По отношение на националната сигурност, Цачева посочи, че държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес – “а това е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава”, поясни дамата. По думите й, Евроатлантическият път на България е без алтернатива.

Ген. Радев подчерта, че промяна в президентската институция е необходима, а държавният глава трябва да е деен. Приоритетите му, ако влезе в тази роля, ще бъдат: сигурност, балансирана и независима външна политика и социално ориентиран филтър на законите, приемани от властта. Двамата влязоха в спор по отношение на бежанския поток и цената на оградата, която се изгражда по границата ни с Турция.

В рамките на дебата по външнополитическите теми двамата кандидати се обединиха около въпроса за преразглеждане на икономическите санкции, наложени на Русия и се съгласиха, че страните, търпящи негативите, трябва да бъдат компенсирани.

В третия кръг въпроси, посветени на правомощията на държавния глава, двамата заявиха, че не желаят президентска република. И ген. Радев, и г-жа Цачева посочиха, че в президентската институция има достатъчно власт, стига тя да е оползотворена от фигурата, която заема поста.