Серес и Серски Манастир

1
321
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Дата: 11.11.2017

Престой: Еднодневна

Цена: 39 лв.

1 ден : София – Серес – София Отпътуване  в 7:00ч. от пл. Сточна гара по маршрут София – ГКПП Кулата – Серес / 225 км/ . Пристигане в Серес.  Посещение на Сереския манастир „Йоан Предтеча” . Той е разположен в полите на планината  Змийница (или Меникио, както се казва на гръцки)  на 10 км от Серес сред тишина и чист въздух. Смята се, че е основан в началото на XIII в. и тук се съхраняват  ценни реликви. В манастира е погребан цариградския патриарх Генадий II Схоларий. В основния храм на манастира днес може да видите красиви византийски стенописи и  дърворезба на възраст няколко века. През годините на османската власт тук служат много български монаси, а в училището към обителта се учат български деца. Свободно време за разходка. Отпътуване за гр.Серес. Град Серес  съществува без прекъсване от хиляди години, въпреки нападенията, разрушенията и пожарите през вековете от неолита до новото време. Градът е дълбоко свързан с българската история. През 808 г. хан Крум превзема  Серес или Сяр, както още е популярен в България. След въстановяването на Българската държава цар Асен I разгромява армията на Византия в известната битка при Сяр (1195г.), и пленява нейния командващ  севастократор Исаак. В 1205 г. Калоян след победата при Одрин нанася тук още едно тежко поражение на Латинската империя, завладява града и отново го включва в българската държавна територия. Първото българско училище в Сяр е открито в 1871 г., създава се българска община, с чиято помощ се изгражда параклис. Българското класно училище е отворено в 1881 г. и  то поставя основите на известното Серско педагогическо училище, което до 1913 г. е основен учебен център на българите в Източна Македония. Днес Серес е модерен красив град с интересна архитектура, паркове и паметници. Интересно е да се види Археологическия музей на централния площад, който  в миналото е бил безистен /покрит пазар/. Заслужава си да се посети и базиликата „Св. Теодорос” от ХIII в.,  известна със своите стенописи, само един от които е оцелял след пожара през 1913г..  Улица „Етникис Андистасеос” е пътят, по който има най-голямо движение. Тук можете да се разходите по магазините или да седнете за едно кафе и сладкиш в едно от многобройните кафенета и сладкарници. Над града се издига древният Акропол /Кулас/, използван от римляни, византийци, българи и османци за защита на града. Отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.  

Цената включва:

Транспорт с комфортен туристически автобус; Всички гранични и магистрални такси; Посещение на Сереския манастир „Йоан Предтеча”; Пешеходна разходка в центъра на Серес; Екскурзоводско обслужване; Мед. застраховка на ЗАД„Армеец“ , с асистанс на стойност 5000 евро.

Цената не включва:

Разходи от личен характер; Входни такси за посещаваните обекти.

Отстъпки:

дете до 12г. – минус 4лв.

Забележки:

Минимален брой туристи: 40 човека ; Лица над 85 годишна възраст не подлежат на застраховка; Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена; Застраховка – Отмяна на пътуване – от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2; Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата; Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси. Полезна информация: Необходими документи: Лична карта или паспорт с 3 месечна валидност след дата на връщане. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България; За Република Гърция няма визови, санитарни и медицински изисквания. ТO има сключена застраховка „Отговорност на Туроператора“ по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 13160163070000031/05.11.2016 на ЗАД „Алианц България“ – гр. София, бул. Княз Ал. Дондуков №59, ЕИК 040638060, тел. Застраховка „Отмяна на пътуване“ се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД „Армеец“.