Няма срамна работа (освен първата)

1
354
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Клинт Ийстуд, Том Ханкс, Сандра Бълок, Марая Кери, Аштън Къчър, Шон Конъри, Дензъл Уошингтън, папа Франциск, Харисън Форд… Какво са работили тези знаменитости, преди да станат известни

Ако сте ходили на лятна бригада в годините на соца, може първият месец стаж в трудовата ви книжка да е нещо непривично на настоящата ви професия: оператор на биологична единица или монтьор II разряд например.

При капитализма е същото – докато завършат образованието си или си намерят работа по специалността, немалко хора си изкарват хляба на каквато и да е длъжност.

В обслужващата сфера е работил дори папа Франциск, който този декември навършва 80 – много преди да стане уважаван духовник и глава на Римокатолическата църква, той в родната си Аржентина той трупал трудов стаж като охрана на заведение и домакин във фабрика за чорапи.

Пъф Деди, днес един от най-състоятелните рапъри и музикални продуценти, в миналото се е захващал „с какво ли не“ – например помощник-келнер в мексикански ресторант и чистач на тоалетни по бензиностанции.

Холивудската звезда Матю Макконъхи е работил в птицеферма, а Крис Прат („Джурасик свят“, „Пазители на Галактиката“) получил първия си актьорски ангажимент в края на 90-те – докато живеел в каравана и работел като сервитьор на Хаваите в заведение от веригата ресторанти за морски дарове „Бъба-Гъмп“.

Дензъл Уошингтън, който наскоро му партнира във „Великолепната седморка“, разказва, че първата си работа започнал едва на 11 като момче за всичко в бръснарница: „Всеки клиент за мен беше доларова банкнота“.

Преди да бъде открита от бъдещия си съпруг и продуцент Томи Мотола, попдивата Марая Кери също размахвала метлата във фризьорски салон – и има кошмарни впечатления за този период от живота си:

„Ситуацията се влоши още повече, защото управителят искаше всяка служителка да носи някакъв секси прякор и ме нарече Ехо. Ходеше след мен и питаше: „И как ти е името, я повтори?“ – Казвам: „Марая.“ – „Не, не, сега си Ехо“, отговаря той, а аз се извиних, че трябва да отида да се обадя по телефона… и повече не се върнах на работа.“

Колежката й Джанел Моне, която тази години дебютира и в киното, с гордост си спомня, че в началото на музикалната си кариера помагала на семейния бюджет като домашна помощница. Вдъхновявали я майка й, рецепционистка, и баща й, който се трудел в градската служба по чистотата.

Най-високоплатеният актьор през последните няколко години, Робърт Дауни-джуниър невинаги е бил на върха на славата. Но дори работата като живо произведение на изкуството в нощен клуб в Манхатън за него е била своеобразен връх:

„Стоях в стъклена кутия, облечен в оранжев скафандър… Всички млади актьори идваха да ме гледат. Бях атракция за уикенда, играех роля и се забавлявах.“

Друг известен актьор, Аштън Къчър, който прибра по милион долара хонорар за всеки епизод от сериала „Двама мъже и половина“, навремето миел чиниите в ресторант, а после започнал като чистач във предприятие за производство на чипс.

Струва се да възприемем тактиката му: „Никога не напусках работа, докато не съм си намерил нова.“

Ветеранът Шон Конъри обаче бие всички по разнообразен трудов стаж: „Напуснах училище още преди да навърша 14, а на 19, след като се уволних от Военноморските сили, се захващах с каквото ми падне. Бъркал съм цимент, бил съм плажен спасител, зидаромазач, футболист. А веднъж в продължение на половин година дори работех като полировчик на… ковчези.“

И двукратният носител на „Оскар“ Том Ханкс, сега в кината с „Ад“ по Дан Браун, има подобни спомени от младежките си години:

„Израснах в района на Сан Франциско и още докато учех в гимназията в Окланд, станах пиколо в хотел „Хилтън“ на местното летище – идеалната работа за такъв като мен. Страхотно е. От теб не се очаква кой знае какво, само да пренасяш чанти и куфари. Но трябва и да ти сече пипето, не можеш да си идиот. Клиентите обикновено не забелязват пиколото, което им носи багажа – а това значи, че можеш да трупаш наблюдения за човешкото поведение, сякаш гледаш през ключалката.“

Кариерата на Клинт Ийстуд, който наскоро го режисира в „Съли: Чудото на Хъдсън“, също не потръгва веднага. Бъдещият актьор, режисьор и носител на „Оскар“ е принуден да се навърта в Холивуд, занимавайки се с необичайни за таланта му професии, като по едно време дори обикаля да сменя филтрите на басейни.

А днес заключава: „Мисълта, че нямаше да остана без препитание, ако не си намеря друга работа като актьор, ми повдигаше духа.“

Актрисата Сандра Бълок разкрива, че в продължение на две и половина години е работила в сладоледена къща: „Бях бедна, така че сладоледът ми беше за закуска, обед и вечеря. Наддадох едни прекрасни, солидни десетина килограма!“.

Джеф Голдблум („Джурасик парк 2: Изгубеният свят“, „Денят на независимостта“) пък си спомня, че от малък взимал уроци по пиано. На 15 вече решил, че времето, което им е посветил, трябва да започне да му се отплаща:

„Звънях по баровете и ги питах трябва ли им пианист. Два от тях отговориха утвърдително, без да подозират, че съм още дете. Свирех Misty и Satin Doll, докато посетителите пиеха коктейли, а още не бях на възраст, когато е позволено да шофираш, камо ли да консумираш алкохол…“

Мел Гибсън, който миналия месец представи на кинофестивала във Венеция новия си режисьорски филм Hacksaw Ridge, също изкарвал пари още в гимназията:

„Първата ми „истинска работа“ беше почасова, в една бутилираща фабрика в Австралия. Смесвах всевъзможни съставки за портокалов сок и в един момент дори сериозно се замислих дали индустриалната алхимия не е истинското ми призвание.“

Гари Олдман не крие, че едно време дори се забъркал в престъпна дейност, а после:

„Работил съм в един завод на „Швепс“, в автосервиз, в кланица, където разфасовахме животни. Всичко това би могло евентуално да намери приложение и в актьорската ми работа…“

Най-прочут с предишната си професия обаче е Харисън Форд – най-известният дърводелец в Холивуд. Но това не единствената професия, която упражнява, докато Джордж Лукас не го ангажира да играе Хан Соло:

„Докато опитвах да пробия, си плащах наема, като изкарвах пари от какво ли не. Бил съм пицар, помощник-закупчик на дрънкулки и живопис в универсален магазин, дори съм тунинговал яхта за един агент, който искаше да я препродаде.“