Цените на имотите в Германия продължават да растат

5
349
Добави коментар
borsi
borsi

Цените на имотите в Германия продължават да растат Пазарът на недвижими имоти в Германия процъфтява, но предимно в големите градове

Тенденцията за поскъпване на имотите, се отнася най-вече за градовете в Германия с население над 500 000. От януари досега поскъпването при имотите от вторичния пазар е в рамките на 6%, а на къщите с 4.2%.

В големите населени места цените на имотите и наемите продължават да растат, строителните предприемачи са затрупани с поръчки, а евтините кредити за строеж и ипотека са добра възможност да се инвестира в собствен дом. Въпреки, че в страната не се отпускат масово ипотечни кредити като преди кризата в някои други страни, вече има финансиране на стойност 110% от покупната цена на имота. Това означава, че съответната банка отпуска на клиента кредит, който надхвърля цената на имота.

Особено в Берлин, Хамбург и Мюнхен жилищната площ е дефицитна стока. Наемите на имоти също бележат ръст макар да изостават значително в повишението си от покачването в цените на имотите. За третото тримесечие на 2016 г. наемите са се увеличили с 0.9% спрямо същия период на 2015 г. От 2004 г. до момента поскъпването в наемите е 24%. Поскъпване се отчита и при жилищата от първичния пазар на имоти с 6% в по-малките населени места и с 9.4% в градове с над половин милион жители. Разглеждайки пазара на имоти по градове, най-много са поскъпнали апартаментите във Франкфурт на Майн с 19%. На второ и трето място са Кьолн и Щутгарт, съответно с увеличение на цените на имотите от 15% и 11%. 

Само до средата на лятото в Берлин, Дюселдорф, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен цените на имотите се покачиха средно с 6% в сравнение с 2015-та, което е най-високата стойност от момента на водене на статистиката през 2004 г. В момента и там цените имотите са над нивата си от средата на годината. В Берлин почти половината от имотите се купуват от чужденци с цел инвестиция. Най-висока цена на квадратен метър продължава да е в Мюнхен, където може да се купи апартамент за средно € 4 200 м2. Там поскъпването от януари е 6%.

Докато бумът в големите градове продължава и търсенето на имоти в проспериращите региони далеч надхвърля предлагането им, в по-малките общини в селските райони често трябва да се борят с проблемите, свързани с незаетите жилищни площи. Някои собственици на къщи почти не успяват да намерят купувачи.  

НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, АПАРТАМЕНТИ, КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ, Real Estates in the Varna, Bulgaria, Недвижимости в Болгарии от строителей…