Красива градина на терасата

1
326
Добави коментар
vanyo_pro
vanyo_pro

Не всеки може да си позволи лукса да има голяма и красива градина, но всеки може да си направи красива градина на терасата. За целта не са нужни много средства, а по скоро замисъл и време да се грижите за цветята си. На първо четене трябва да решите, какви растения искате да отглеждате на терасата си и дали те могат да виреят там?

Обикновено климата на страната ни позволява да отглеждаме на балкона си растения до средата на месец Ноември, ако времето се задържи топло. Но трябва да се замислим, къде ще приберем балконските си цветя, ако те не могат да зимуват навън и не спят през зимата. Този проблем отсъства при годишните цъфтящи цветя, така че най-добре е да заложим на тях. Но от друга страна, ако балкона ни е със северно разположение или е прекалено засенчен, не е подходящ за отглеждането на цъфтящи видове!

За да имаме красива градина на терасата е нужно да се съобразим и с големината на пространството, с което разполагаме. Малките балкони се организират добре с до два раздвижени цветарника, ако нямаме перваз на прозореца, където да подредим саксиите си.

Висящите кошници на балкона от тавана и от самата тераса са добър избор при липсата на пространство. По-големите тераси биха могли да комбинират плетени столове от бамбук с малка маса разположени сред оазиса от зелени и цъфтящи цветя.

Винаги се стремете да комбинирате различни цветове цветя и зеленина в една саксия и ги разполагайте стъпаловидно, така максимално усвоявате пространството в градинката си на балкона.

За ентусиастите и любителите на красотата идеята за жив плет на терасата, би била идеална. Нужно е само монтирането на лека дървена или метална носеща конструкция на стената и поставянето на увивна декоративна роза в саксия, която може да разположите и на самата масичка за кафе. През Зимата розата спи, така че няма опасност от измръзване.

Използвайте предимно керамични саксии и контейнери, те устояват на атмосферните условия и заложете на издръжливи цветя, като декоративна коприва, тагетис, роза, теменужки, зелени билки, като мащерка, босилек и градински чай, астра, циклама, калдъръмче, иглика, мушкато, салвия, петуния и много други. Добре е винаги да се съобразявате със времето на цъфтеж, за да имате красива градина на терасата по-дълго.