Ползите от приема на хидролизиран колаген на прах

1
379
Добави коментар
biomall
biomall

Колагенът представлява полипептидна молекула, изграждаща телата ни. Всъщност той дори е най-често срещаният и най-разпространеният протеин в организма ни, изграждащ 65% от общата структура на тялото. Протеините са изградени от аминокиселини като глицин, пролин, аргинин, хидроксипролин, съставът на тези аминокиселини в колагена зависи от източника му. Като най-голямата протеинова молекула в телата ни, колагенът е изграден от повече от 1500 аминокиселини. Колагенът е изграждащата съставна част на голям процент от нашите тъкани и органи, включително сърце, дробове, артерии, кожа, мускули, кости, коса, стави, нокти и редица други органи. Тъй като с напредване на възрастта синтезът на колаген намалява, всички тези системи могат да бъдат афектирани. Той е протеин, който не съдържа холестерол, мазнини и лесно се разтваря в течна форма.

Какво причинява загубата на колаген?

Едни от най-честите причини за занижен синтез на колаген включват: хормонални проблеми, твърде завишен прием на лекарства, обработена храна, алкохол, радиация, твърде завишен прием на захар, недостиг на хранителни вещества, дехидратация, стрес, травми, недостиг на сън.

Кои са симптомите на загуба на колаген?

Мускулите стават по-слаби, а кожата по-вяла. Костите губят своята плътност. Ставите стават непластични. Артериите стават по-слаби и неспособни да противодействат на формирането на плака. Косата става по-вяла, губи жизнеността и обема си. Дейността на органите отслабва, а най-видимият признак на недостиг на важния протеин е, че кожата става по-тънка и се появяват бръчки.

Прием на колаген

Усвояването на колагена преминава през разграждането му до пептиди и аминокиселини, които следва да бъдат усвоени от кръвообращението. Колагенът, който се съдържа в повечето храни или хранителни добавки, трябва да се разгради многократно от организма, за да може да бъде усвоен от организма, тъй като неговата молекула е доста голяма. Това е и причината колагенът да не се усвоява качествено, когато източниците му са храни или традиционни хранителни добавки.

Затова и по-добрата форма на колаген, когато става въпрос за вътрешен прием, е хидролизираният му вид. При този вид колаген неговото разпадане е предварително заложено, което улеснява усвояването му от организма. При прием на такъв тип колаген той се разпада в организма до малки лесноусвоими аминокиселини. Висококачественият хидролизиран колаген се произвежда от желатин, който от своя страна съдържа всички незаменими аминокиселини (с изключение на триптофан).

Какви са ползите от прием на колаген?

Хидролизираният колаген има редица ползи за организма, за повече информация прочетете по-долу.

За отслабване

Хидролизираният колаген се добавя все по-масово в енергизиращи блокчета, които често ни помагат да се справим с внезапния глад и да имаме по-слаб апетит. Продуктите, съдържащи колаген, могат да ви помогнат да не прекалявате с вредна храна между основните хранения, както и да изгаряте повече калории. Освен това протеините са най-важната съставна част на менюто на хората, търсещи отслабване.

Следоперативно

При инвазивни хирургични процедури мускулите и тъканите биват разрушавани и имат нужда от доста време, за да се възстановят напълно. Затова и е важно възстановителният процес да бъде възможно най-силно подкрепен. Есенциалните аминокиселини, които се съдържат в колагена, увеличават синтеза на колаген в мускулите и съответно мускулния растеж. При необходимост от възстановяване приемът на колаген може силно да повлияе периода му.

При лечение на рак

Ракът е дегенеративно заболяване, което причинява лесна уморяемост, загуба на апетит, както и редица поражения в организма. Заедно с това химиотерапията, която унищожава, както раковите, така и здравите клетки, ракът се оказва силно дегенеративно заболяване, което повлиява много негативно на мускулите и ставите. Хидролизираният колаген е чудесна добавка, която ще подпомогне възстановяването.

При остаряване на кожата

Кожата е най-големият орган в тялото, а грижата за нея не е само въпрос на каприз. Нейното остаряване се изразява най-вече в образуване на бръчки, дехидратация, отпускане, вял външен вид. Лошите навици като пушене, твърде честата консумация на алкохол, стресът, проблемите със съня ускоряват процесите на остаряване на кожата. В проучване, при което хора със симптоми на остаряваща кожа, приемали колаген за 12 седмици, се наблюдава значително подобрение като: по-хидратирана кожа, по-малко видими бръчки и фини линии и липса на лющене.