Пасарелките на „Трапезица“ с номинация за престижна строителна награда

1
385
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Пасарелките на “Трапезица” получиха заслужена номинация от Строителните Оскари – LUXURY PROPERTY AWARDS 2016. Съоръжението е претендент в категорията за инфраструктурни проекти. Дали ще успее да пребори конкуренцията, ще разберем на 3-ти ноември, когато ще се състои церемонията по награждаване.

Ремонтът на кръстовище “Трапезица”, както и конструирането на двете пасарелки над него, са един от ключовите компоненти в изпълнението на проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”, изпълняван от Община Бургас.

Пешеходен надлез “Трапезица” се реализира като комплексно съоръжение, включващо реконструираното в тип “кръгово” кръстовище “Трапезица” и изградения пешеходен надлез. Пешеходен надлез “Трапезица” представлява Х-образен възел със затворени краища, обединяващ шест пешеходни моста в единна структура. Съоръжението е със светъл отвор с височина 6 метра и служи да се премостят четирите платна на новоизграденото кръгово кръстовище.

В четирите вертикални комуникационни клетки са разположени асансьори, подходящи за обслужване на хора в наравностойно положение, велосипедисти и майки с деца. Мостовете и ядрото на пасарелката за изградени от ефирна стоманена конструкция, метални парапети и решетки с пълзяща растителност под тях. Стълбищата са съчетание от стоманобетонна и стоманена конструкция със стоманени парапети. 

Предизвикателство се оказа изграждането на един съвременен архитектурен образ. Въпреки, че е съоръжение за транзитно преминаване, чрез озеленяването и разположените на определени места пейки, пешеходното съоръжение придобива един по-атрактивен и привлекателен вид като място за моментен отдих или дори социален контакт.

Конкурсът LUXURY PROPERTY AWARDS 2016 се провежда за шеста поредна година.