България в топ 7 на държавите, където се пие най-много твърд алкохол!

1
312
Добави коментар
slavchev
slavchev

Класацията е създадена по данни на Euromonitor, в които са посочени страните, където се пие най-много твърд алкохол с висок градус, като водка, ракия, ром и др. Данните показват колко алкохол се пада на човек от населението седмично.

На седмо място е Украйна

Ако изпитият за една седмица твърд алкохол в Украйна се раздели на броя на гражданите, то на човек се падат по 172 гр алкохол за 7 дни. Традиционната напитка за тях е водката.

На шесто място е България

Според статистиката, страната ни заема шесто място в света по количество изпит твърд алкохол за седмица на човек – 180 гр. Всеки българин над 15 г. изпива средно по 10,3 л. твърд алкохол годишно. При мъжете всеки пети консумира системно алкохол, докато при жените това е валидно за всяка 15-та от сто.

В топ 5 попадат още Япония, Тайланд и Филипините

Японците освен че работят усърдно, се забавляват и пият доста – 193 гр. Тяхната традиционна напитка е саке, която се получава при ферментация на ориз.

Филипинците пък изпиват по 237 гр. на човек за седмица. Любимото им питие се оказва джинът. Страната е най-големият производител и консуматор на хвойновата напитка.

Първите две места в класацията заемат Русия и Южна Корея

Оказва че, че корейците пият повече от руснаците – по 602 гр. на човек за седмица, докато в Русия числото е 227 гр.

Корейците имат най-дългия работен ден в света и масово пият, за да облекчат стреса. Любимото им и традиционно питие е соджу. Вкусът ѝ е близък до този на водката.

Голяма част от корейците смятат, че алкохолът не е вреден, и че пиещите хора са полезни за обществото, защото носят добро настроение. Прието е да се пие дoри по време на важни бизнес срещи, за да се разчупи леда.

Източник: Блиц