Момичетата на 40

1
350
Добави коментар
Didi_Stancheva
Didi_Stancheva

Момичетата на 40 – какви момичета са само! Те са раними и даже беззащитни. Те са наивни и доверчиви, почти като на 13. Те отдавна са забравили романтиката на 15-годишните, активният ентусиазъм на 25-годишните и контрола на 30-годишните.
Те са преживяли много.
После притворили очи.
И след като ги отворили отново, те видяли нов свят, ново Аз, нов живот.

Те отново вярват в доброто, защото лошото вече им се е случило. Те са оцелели точно затова – за да повярват отново в най-доброто. Те получават най-доброто, защото са способни да го видят там, където другите не го виждат. Те имат остър поглед, чувствителен слух и нежни ръце. Затова най-доброто се е вкопчило в тях…

Те са красиви. Не, те не са симпатични. Те са възхитително красиви. Защото те са приели, че техните крака, гърди, носове… са точно такива. И те са се научили да ги обичат толкова, че всеки може да се влюби в тях.

Те знаят тайната…, тези момичета са на 40. Те вече са се преситили от шегите за „милиони“, „кариера“, „успех“ и „социален статус“. Те знаят много добре кое е важното и то съвсем не е това, което показват медиите, социалните мрежи и за което говорят на курсове и семинари. Те знаят, че важното е самият живот – неговият вкус, цвят, ритъм и аромат. Умението да се наслаждаваш и радваш на всеки ден.

Те не използват заучени фрази и техники за съблазняване. Те са престанали да бъдат в позиция на „активно търсене“. Те са открили това, което им е било необходимо през всичките години – себе си, истинското „аз“. И сега, точно такива, истински, те са много по-интересни за всички околни. А за достойните мъже – още повече.

Те все още могат да плачат от огорчение и да се смеят от вълнение. Те вече са захвърлили бронежилетката на социалната благопристойност, изискванията, забраните и позволенията. Те ненавиждат времето, когато е трябвало да стоят изправени независимо какво се е случило, когато е трябвало да се усмихват, дори и да им се плаче и да кимат, когато им се е искало да изкрещят. Писнало им е „да се държат в ръце“. Те са отворили широко ръцете си и са пуснали на свобода една нова, чувствена и истинска жена…

Те живеят както и дишат – ту бурно, ту тихо, ту нежно и едва чуто, ту припряно и безразсъдно… Те дишат в ритъма на живота и живеят в ритъма на диханието. Момичетата на 40 успяват да живеят заедно с живота.

Момичетата на 40 са ужасно любопитни. След като минаха през „Всичко ми е ясно!“, сега те гледат с отворени очи: „Ей, момичета, колко интересни неща има наоколо!“. Те танцуват, рисуват, пътешестват, покоряват планини… Те творят живота отново и нанизват на него нови мъниста, открили духа на нови таланти. И всичко това работи в тяхна полза.

Момичетата на 40 не са лелки. Те носят по-дълги поли, просто защото е красиво. Носят и къси поли. И дънки. И всякакви бижута. Само че са захвърлили скъпите брандове някъде в гардероба, защото вече не им е важно да доказват, че „имат диаманти“. Те не искат да знаят нищо за „тенденциите на този сезон“. Важно за тях е това, което им харесва. И което е красиво, женствено и топло.

Момичетата на 40 не броят калории. Защото любовта, интересите, движението, вдъхновението и безразсъдството, с които е пълен новият им живот, са много по-добри от фитнес-залите и кабинетите на пластичните хирурзи. И точно затова са толкова красиви.
Те са захвърлили надалече и задълго всички правила и мотивационни речи. Те знаят цената на всяка минута. Те просто успяват и никога не закъсняват, защото за никъде не бързат.
Не бъркат.
Не се карат.
Не търсят.
Те просто живеят.
Те много добре знаят, че и след 40 живота продължава да бъде интересен…

 

Автор: Оксана Добрянская

Източник: stihi.ru
Снимки: pinterest