Рустик стил

1
494
Добави коментар
psviat
psviat

Има много начини да принесете модерния Рустик стил у дома. Ние от Паркетен свят събрахме няколко съвета, които да Ви помогнат да постигнете този ефект.

Нека се запознаем с думата “rustic ” „рустик”. Тя означава селски, непринуден, недодялан, грубо изработен, провинциален. Обикновено този стил се свързва с китните къщички в южна Италия и френския Прованс.

Ето как да постигнете очарователен интериорен стил.

1. Изберете естествените материали
Не случайно този стил се откроява от останалите в архитектурата. Характерно е използването на естествени материали с топли земни цветове. Такива са дървото, метала и камъка, а ефекта който се създава с тях е неоспорим. Повечето от стаите в рустик стил са с дървен под , но не е изключена употребата на каменни и теракотени настилки. Наблюдава се тенденция някои от стените да бъдат покрити с дървена ламперия, а други помещения може и да бъдат покрити с мозайка от речни камъни.

2. Пода
При избора на подова настилка, то тя най- често е класически паркет от 2ро, 3то и 4то качество с множество израстъци, беловина и сраснали чепове. Всичко това придава красива структура, без да се прави компромис със здравината и качеството на ламелите. Почти задължително е дървото да бъде обработено с лак, за да се предпази от драскотини и влага. В зависимост от вида на лака може да се получи лека промяна в цвета на дървото и в повечето случаи той е в тъмната цветова гама.

3. Цветове
Всички са чували, че цветовете и по- конкретно тези на стените са отражение на настроението и емоциите ни. Рустикалния дизайн се основава на тъмните ламели от дърво, които се поставят по стените, като по този начин се създават контрастни акценти. За да бъде уравновесен дома, трябва да има и стени в по- светли тонове. Например бежовото ще озари стаята и ще помогне на масивните тъмни мебели да изпъкнат. Има доста цветове, които могат да се използват, но като водещи в рустик стила са ръждиво-червеното, сиво-зеленото и керемидено.

4. Приближете се до природата
Дървото е основен материал използван, както за подовата настилка, така и за мебелите. При избора на мебели заложете на изкуствено състарените и тези с изявена структура от ратан. Типично е и шкафовете да са украсени с дърворезба. Доста почитатели на рустик стила не забравят люлеещите се столове. Съвета от нас е, ако имате възможност да избирате големите прозорци, които да озаряват стаята и да бъдете щедри откъм растенията. Всичко това ще омекоти и подобри рустик визията.