Верижка с удължител или силиконова каишка при водолазните часовници

1
302
Добави коментар
chasovnici-bg
chasovnici-bg

Верижка с удължител или силиконова каишка при водолазните часовници

Това зависи от това какъв е планът ви за гмуркане и респективно дали ще носите костюм за тази цел. Костюмът за гмуркане увеличава размера на китката значително, поради което и часовниците за дълбоко гмуркане обикновено разполагат със закопчалка със специално разширение за водолази или дори се предлагат с допълнителна каишка, които могат да бъдат прикрепени към самата каишка на часовника, когато се носи над костюм. Такъв е например моделът Citizen Promaster 1000. Тези разширения се налагат, тъй като обичайното разширение на верижката или каишката на часовника не са с достатъчна дължина за ползване във водолазни условия.
Независимо от това дали сте любител на силиконовата каишка или на металната верижка, и двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Колкото по-дълбоко се потопите, толкова повече натиск на тялото си и костюма си ще изпитате. Което по същество означава, че неопренов костюм, който започва като много стегнат изведнъж се разхлабва и с това се отразява и върху дължината на закопчаване на часовника върху него. Една лесно регулируема закопчалка с разширение, като например тази, предложена от модела Seiko Marinemaster може да бъде отговорът на този проблем (поне за екипировка), макар че постоянното регулиране на дължината под водата е рядко срещана дейност по време на гмуиркане. Все пак е добре водолазът да има и тази възможност, в случай че не е успял прецизно да регулира предварително това още на повърхността.

Традиционните елементи, които се използват като по-гъвкав елемент за каишки (въведени в много дайвер часовници Seiko в края на 60-те / началото на 70-те), следователно не са много по-евтин вариант, но теоретично са по-подходящи за автоматично компенсиране на ефектите на налягане на различни дълбочини. Това е и причината, поради която голям брой от днешните часовници за гмуркане все още са оборудвани с тези емблематични стилови елементи. Има един недостатък, обаче: няма много добро съотношение между здравина и еластичност, тъй като е трудно да се направи една каишка едновременно здрава и гъвкава и едното малко или много е за сметка на другото. Тъй като никой не иска да загуби луксозен часовник поради скъсване на каишката под водата, се приема средно положение между двете характеристики – здравина и гъвкавост.
Какво е решението? Комбинация от двете: ранните модели Doxa Subs, например, имат включен пружинен елемент на верижката. Първият модел на Omega Ploprof има много мека и по този начин гъвкава гумена каишка разширител като разширение за закопчалката на гривната на часовника. Сравнително наскоро, през 2012 г., Tudor въвежда в модела с Tudor Pelagos, не само един от най-интересните часовници за гмуркане на пазара, но най-вероятно също най-доброто от всяка гледна точка на водолазниите разширения: здрава титанова гривна с традиционно водолазно разширение, което допълнително включва гъвкав пружина елемент, който автоматично настройва гривната. видео Tudor за часовника (долу) ви показва как тя работи.
Ето и ревю на един от цитираните по-горе модели Citizen Promaster 1000 M Professional Diver. Той има титаниев корпус с диаметър 47,5 мм, който, както подсказва името на модела, е устойчив на 1000 метра вода. Не само, че този часовник е за професионални водолази, но също е една сбъдната мечта за любителите водолази, които практикуват просто за забавление през почивните дни. Когато отворите голямата кутия на Promaster, първото нещо, което ще забележите, е прикрепената допълнително каишка. Това разширение може лесно да се постави между двата края на еластичната гумена каишка на часовника посредством катарами. Благодарение на този практичен елемент, този часовник за гмуркане Citizen може наистина да се адаптира към китки и водолазни костюми от всички размери. Това прави Promaster много добър вариант, подходящ за гмуркане в много студена вода, когато трябва да се носи дебел неопренов костюм.

Google