Змии в България – Леопардовият смок

50
Добави коментар
mygodlike
mygodlike

Змии в България – Леопардовият смок
4 Октомври 2009 / 13:58  |  Автор: Snake  | 

 | Категория:

Любопитно

,
Здраве

,
Лични

,
Други

,
Хоби и развлечения

 | Рубрики:
Безобидни

Леопардовият смок (Zamenis situla) е вид змия от семейство Смокообразни ,разпространен в Южна и Югоизточна Европа. Съществуват две форми, петниста и ивичеста, които в някои класификации са разглеждани като отделни подвидове . Името на вида се дължи на оцветяването на петнистата форма, която е и по-често срещана в България.

Тялото на леопардовия смок достига на дължина до 110 cm. При пъстрата форма светлокафявият гръб е осеян с големи, овални по форма червенокафяви или яркочервени петна, очертани с черна ивица. Черни петна има и странично на тялото. Коремът е бял, с множество шахматно разположени черни петна. Тези петна понякога образуват надлъжна ивица.

Леопардовият смок е разпространен в Южна Италия, Сицилия, южната част и западното крайбрежие на Балканския полуостров, южната част на Крим, западното крайбрежие на Мала Азия и островите в Егейско море. В България се среща по долината на Струма до Кресненския пролом на север и в района на Созопол. До началото на 20 век е съществувало и находище край Асеновград.

Леопардовият смок обитава обрасли с треви и храсти сухи и топли скалисти местности. През лятото е активен главно през нощта, а през деня се укрива под камъни или храсти. Храни се главно с дребни гризачи и насекомоядни, по-рядко с гущери, малки на птици и други. Снася 2-4 обли яйца с размер около 36 mm. Тази змия е безобидна за хората, въпреки че при улавяне обикновено хапе.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!

ЗА МОЯ БЛОГ

Автор: Snake

Дата на създаване: 28 Септември 2009 / 00:14

Категория:
Новини,
Любопитно,
Здраве,
Лични,
Други,
Хоби и развлечения,

Прочетен: 405672
Коментари: 172
Последна промяна: 7 Март 2010 / 00:39