Венецуела навлиза в хиперинфлация

9
298
Добави коментар
borsi
borsi

Където хората вярват, че бизнесът е корумпиран, те искат повече регулации, а с достатъчно регулации единствените успешни бизнеси се оказват корумпираните! – Рикардо Хаусман, бивш министър (1992 – 1993) на планирането на Венецуела

В последните седмици най-малко 449 бразилски компании са решили да спрат да изнасят своя продукция за Венецуела, защото все по-трудно успяват да зареждат, смогвайки на обезценката на боливара и натиска, включително с помощта на армията на правителството върху бизнеса, в опит да обуздае цените. Бразилският износ на Венецуела се срина от началото на годината с над 64 %.

От последната седмица на октомври, доларът на паралелния пазар на валута във Венецуела нарасна с 82.161% напускайки сравнително стабилните си нива от лятото.

USD/VEF (United States Dollar to Venezuela Bolivar)

Само за последните 2 дни насам, инфлацията в страната скочи с 6.442%. В началото на февруари 2016 г. валутата счупи четирицифрената бариера, но достигайки нива от 1210 боливара за долар на 10 март, започна да спада и лятото се задържа на високи, но поне донякъде устойчиви нива. Но от 3 седмици се изстреля, като само за броени дни ускорява обезценяването си с повече от 3-4% на ден. По време на управлението на Уго Чавес и неговата народна и демократична власт, боливарът се обезцени с 3700%, а при неговият наследник, добави още 9487.422 % инфлация. За последния 1 ден еврото вече мина бариерата от 2000 боливара, като вече е 2012.15, а доларът е вече 1821.61. 

Дъщерите на Чавес едва ли се притесняват особено, защото за разлика от основната маса левичари по света, които адмирираха венецуелският социализъм, притежават частни самолети и огромни сметки в твърда капиталистическа валута в банки в САЩ и Швейцария.