Вижте какво казват световните лидери за победата на Тръмп

2
258
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google, колаж

Редица политици честитиха победата на новия американски президент, не липсват и негативни коментари, пише nova.bg

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави американския държавен глава и изрази надежда за „конструктивен диалог, съвместна работа за извеждане на руско-американските отношения от кризата, както и за решаване на актуални въпроси от международния дневен ред и търсене на ефективни отговори на предизвикателствата на световната сигурност”, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„Отношенията ни с Вашингтон са стратегически и ще се развиват”, каза в поздравителното си изявление турският премиер Бинали Йълдъръм.

 „Новоизбраният президент на САЩ заслужава пълното уважение на всички институции в Европейския съюз”. Това заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц в Брюксел.

„Резултатите от изборите в САЩ са силен сигнал за Европа, която вече не знае какво може да очаква от Вашингтон. За нас посланието изглежда така: изискванията към Европа в близките години ще растат”. Това заяви председателят на фракцията на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер.

Приближен на германския канцлер Ангела Меркел обяви, че нямат никаква идея какво Тръмп ще прави като президент, а геополитическата ситуация ставала несигурна.

Министърът на отбраната на Германия пък определи резултата като „голям шок”.

Във Франция лидерът на френските крайнодесни Марин льо Пен вече поздрави Тръмп.

„Да живее президентът Тръмп! Американците избраха Тръмп за лидер на нацията. Днес – САЩ, утре – и Франция. Браво!”, написа в Twitter бащата на Марин льо Пен – Жан-Мари льо Пен.

Опонентът на милиардера президент – Хилъри Клинтън, също му позвънила, за да го поздрави с победата.

Крайнодесните лидери в Холандия, Белгия, Русия, Чехия, Италия и Сърбия също са сред хората, демонстрираха явна подкрепа за Тръмп. Гръцката „Златна зора” пък разпространи видео с герои неонацисти като начин да изрази симпатиите си към милиардера.

„Изразяваме искрените си поздравления към новоизбрания 45-и президент на САЩ”, написаха в общо обръщение председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

„Стратегическото партньорство между ЕС и САЩ се основава на споделените ценности за свобода, човешки права, демокрация и вяра в пазарната икономика. От години ЕС и САЩ работят за осигуряването на мир и благоденствие на своите граждани и по света”, добавят двамата в адреса си до Доналд Тръмп.

„Днес е по-важно от всякога да заздравим трансатлантическите връзки. Само с тясно сътрудничество можем заедно да се справим с предизвикателства като „Ислямска държава“, заплахата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, климатичните промени и миграцията. За радост стратегическото партньорство ЕС-САЩ има дълбоки корени – в общите ни усилия за енергийна сигурност, в сътрудничеството в областта на сигурността, в преговорите за двустранно търговско споразумение. Не трябва да жалим усилия за укрепването на нашите връзки. Европейците вярват, че Америка, чиито идеи за демокрация са били пътеводна светлина за света, ще продължи да полага усилия в своите партньорства, приятелства и съюзи, за да осигурим на нашите граждани и на хората по Земята сигурност и напредък”, пишат Туск и Юнкер.

Двамата отправят покана за свикване на Съвет ЕС-САЩ „при първа възможност“.