Музеят на Кристалните светове на Сваровски

1
467
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Малкото градче Ватенс, намиращо се на няколко минути с кола от Инсбрук, щеше да си остане неизвестно, ако през 1995 г. тук не беше създаден уникален, единственият в света музей на кристалите. Той е основан по повод 100-годишнината на завода Сваровски, за да могат хората да се насладят на уникалната красота на кристала и да почувстват вълшебната му сила.

Входът в „Кристалните светове“ е увенчан с главата на Великата – това е хълм, покрит с трева, украсен с блестящи кристални очи, уста, от която струи вода, а наоколо се намира парк с прекрасен ландшафт. Какво прави тук този Великан? Едно време в Тирол, историческа област в Централна Европа, живял някакъв Великан, който пазел зорко своите съкровища. Образът е взет от тази легенда и му е възложена задачата да пази несметните съкровища Swarovski!

Музеят е създаден от известния австрийски художник Андре Хелер. Той се намира изцяло под земята, а приказната пещера се нарича „Кристалните светове на Сваровски“. Входът в подземието е самата уста на Великана.

Музеят се състои от 7 свързани помежду си зали, където са представени не само всевъзможни кристали Сваровски, но и се разказва самата история на създаването на стрезовете (изкуствено създадените кристали) и завода на майстора. За да влезете в музея, трябва да минете по коридор, украсен с 12-тонова стена от чист кристал. Стените на тунела са украсени с редове от творби на известни поети и писатели, в които се споменават кристали.

В една от залите можете да видите най-големия и най-малкия от създадените някога кристали. Най-големият е с диаметър 40 см и тежи около 62 кг. За да се види най-малкия кристал, ще ви е необходим микроскоп – диаметърът му е по-малък от 1 милиметър. Тук са и „мекият часовник“ на Салвадор Дали, създаден от кристали, и сбруята на коня на велик индийски махараджа, и миниатюрни кристални музикални инструменти, бижута и много най-различни и невероятни експонати.

Една от приказните стаи предизвиква шок в посетителите – тук се оказвате сякаш във вътрешността на огромен кристал. Този ефект се постига с помощта на 590 триъгълни огледала, които създават невероятна илюзия.

Спирала от 48 многоъгълника пък ви отвежда в света на кристалите. С картини, графики, илюстрации и анимация са документирани възникването на кристала, неговият неотразим чар и значението му за науката, преди в средата на композицията да ви се разкрият всички мистични страни на този бляскав и толкова харесван материал.

На изхода от музея е изграден уникален лабиринт във вид на ръка, който привлича деца и възрастни. Близо 600 000 туристи разглеждат всяка година музея на Сваровски. А ако все още не сте се уморили от цялото това искрящо великолепие и искате да си вземете нещо за спомен от приказното пътешествие в кристалните светове, на вашето внимание е предоставен най-големият в света магазин Swarovski.

Полезна информация Адрес на музея: Swarovski Kristallwelten, Kristallweltenstraße 1, A-6112 Wattens, Austria телефон: +43 (0)5224 51080 Работно време: Всеки ден от 08:30 до 19:30 (последната разходка започва в 18:30). През юли и август – всеки ден от 08:30 до 22:00 (последната разходка започва в 21 ч.) Цени на билетите: Обикновен билет — 19 EUR Групови билети (минимална група от 10 души) – 17 евро За деца от 6 до 14 години – 7.50 евро Семеен билет – 24.50 евро За почивните дни и евентуални нови промоции е най-добре да се информирате на сайта на музея http://kristallwelten.swarovski.com/Content.Node/wattens/index.en.htmlскачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно