Желатин, свински, за здрави стави – 200 гр.

1
419
Добави коментар
teokostov
teokostov

Желатинът е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Той е лесно разтворим във вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе. Степента на разтворимост е пропорционална на температурата на водата. Оптимална температура за разтваряне на желатин е от 42 до 60 °C. Не е желателно разтварянето да става при по-висока от 60 °C температура – тогава той губи свойствата си.

Състав на желатина:

Въпреки че желатинът в сухо тегло е на 98-99% протеин, той има по-ниска хранителна стойност от много други източници на протеин. Желатинът има особено високо съдържание на заменимите аминокиселини глицин и пролин (т.е. онези, които човешкият организъм може сам да произвежда), докато в него липсват незаменими аминокиселини (т.е. онези, които човешкият организъм не може сам да произвежда). Той не съдържа триптофан, ниско е съдържанието на изолевцин, треонин и метионин.

Аминокиселинен състав на желатина

– глицин 21% – пролин 12% – хидроксипролин 12%, – глутаминова киселина 10% – аланин 9%, – аргинин 8% – аспартамова киселина 6%, – лизин 4% – серин 4% – левцин 3%, – варин 2% – фенилаланин 2% – треонин 2% – изолевцин 1% – хидроксилизин 1% – метионин и хистидин <1% и тирозин <0,5%.

Стойностите варират, особено онези с по-малко съдържание, в зависимост от източника на суровината и технологията на производство.

Желатин за здрави кости и стави:

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна. Той съдържа две аминокиселини – пролин и хидроксипролин. Те и двете имат положителен ефект върху съединителната тъкан. Желатинът също така е способен да стимулира растежа на съединителната тъкан и удивително възстановява увредените стави. Желатинът спомага за снижаването и елиминирането на болките в гърба и сковаността на врата. Той е особено полезен за хората, които прекарват дълги часове пред компютъра.

Желатинът се използва и като мощно средство при лечение на коксартроза. В този случай се препоръчва успореден прием с калций.

Желатинът има благоприятен ефект при следните заболявания: артрит, артроза, васкулит, гонартроза, коксартроза, остеопороза, остеохендроза, ревматоиден артрит, сколиоза, счупвания на кости и навяхвания на стави, изклълчване на тазобедрена става и др.

Още полезни свойства на желатина:

– Укрепва ставите; – Повишава еластичността и укрепва сухожилията и лигаментите. – Подпомага работата на сърцето; – Подобрява метаболизма; – Подобрява умствените способности; – Стимулира растежа на косата и ноктите; – Редовната употреба води до намаляване на бръчките и предпазване от поява на нови; – Има благоприятен ефект при лечение на дислазия.

Съдържание:

100% Свински желатин (E441).

Начин на употреба:

Употреба в кулинарията: Зелейте една с.л. (10 g) с 50 мл. гладка вода, оставете да набъбне, разтворете на вода баня (42С – 60С). Прибавете към 450 мл течност за меко желе, към 300 ml за твърдо. Оставете в хладилник за 3 ч.

За здрави стави: 2 ч.л. желатин се смесват с 1/2 чаена чаша студена вода. Разбъракайте старетелно и оставете сместа да преседи най-малко 5 часа. За Ваше улеснение можете да забърквате сместа вечер и да консумирате на сутринта. Набъбналият желатин се консумира директно, като с цел по-лесен прием можете да добавите още 1/2 чаена чаша топла вода. При по-тежки форми на ставни и костни заболявания можете да започнете прием два пъти на ден. Препоръчително е приемът да продължи 3 месеца, последвани от най-малко 1 месец почивка.

Общо укрепване и козметични цели: 1 ч.л. желатин се смесва с 1/2 чаена чаша студена вода. Разбъракайте старетелно и оставете сместа да преседи най-малко 5 часа. За Ваше улеснение можете да забърквате сместа вечер и да консумирате на сутринта. Набъбналият желатин се консумира директно, като с цел по-лесен прием можете да добавите още 1/2 чаена чаша топла вода. Приема се от 1 до 3 пъти седмично в продължение на 1-2 месеца.

Опаковка: 200 гр.