3 години от трагичната гибел на две млади момичета под руините на къщата на “Алабин” 39 в София

21
Добави коментар
Zla79
Zla79

“Всичко в мен изстива. Безчувствена станах. Разбрах, че всичко е безсмислено. Прокурорът трябваше да ни докаже, че ние не сме имали деца, а не да ни внушава, че сградата е паднала сама. Какво повече искате да ви кажа? Няма смисъл от интервюта. Аз съм съсипана и безчувствена. Край, нищо повече няма да кажа. Не ме търсете и не ми се обаждайте.” Това каза пред “ШОУ” Снежана Ставрева, майката на Петрина Христова, която преди три години загина заедно със своя приятелка под руините на сградата-убиец на “Алабин” 39 в София. Майката е отчаяна, защото се оказва, че няма виновни за смъртта на момичетата. Няма справедливост, няма го и щедро обещаното от президента обезщетение.

Нещастието стана на 19 септември 2006 година. Сграда на столичната улица “Алабин” 39 се срути и погреба в колата им две млади момичета Деница Ченишева и Петрина Христова. Три години от жестоката трагедия, а виновниците за срутената сграда не са открити. Изчезна и основният свидетел по делото Николай Ангелов – работещ по ремонта на сградата, когото майката на Деница предвидливо интервюира и записа на видеокасета ден след жестоката трагедия.

“Иван Костов спря живо предаване по телевизията, защото собствениците на къщата- екзекутор – Кирчеви, са му близки родственици”,

твърди Снежана Ставрева, майката на Петрина Христова. Още през миналата година обаче становището на прокурора по делото Чавдар Ангелов , по късно заменен от Георги Кузманов, беше, че сградата е рухнала случайно, а не в резултат на направените там ремонтно-възстановителни работи. “И по телевизията в предаването на Маргарита Михнева се разбра, че сградата неправомерно е била ремонтирана”, твърди Ставрева. Даже журналистката цитира мое интервю, дадено пред вас във в. “ШОУ”, с което се доказва, че нещата не са така безобидни, както искат да ги представят пред медиите засегнатите страни”, категорична е майката на Петрина. Николай Александров твърдял пък, че собственикът на сградата Георги Кирчев е заповядал три от петте бетонни колони да бъдат разбити с канго.

Пред прокурора Ангелов обаче строителят изведнъж се отрича от думите си. Старата еврейска сграда на “Алабин” 39 е собственост на скандалната фирма “Хрисома” на Георги и Мая Кирчеви, близки приятели на експремиера Иван Костов. Сградата е била ипотекирана срещу кредит от 700 000 евро, а отделно е и застрахована за 1, 3 млн. лева.

Репортер на “ШОУ” се срещна и разговаря с майката на Петрина. Тя обаче само благодари на вестника за миналогодишното ни интервю с нея и не пожела да разговаря повече на тази тема. “Аз наистина изтръпнах вече. Даже не ми е интересно какво ще кажат тепърва експертите, защото миналата година излязоха с някакви заключения, от които въобще не съм доволна.” Тя лично се съмнявала дали въобще се работи по случая, а и постъпката на Иван Костов, който спрял живото предаване по телевизията й нанесло неописуема мъка.

Ставрева припомни, че ставало въпрос за предаване на журналистката Генка Шекерова през пролетта на 2007 г., на което тя взела две интервюта от Ставрева и от майката на Деница – Александрина Ченишева. “Хората от екипа ни казаха, че Иван Костов се е разпоредил да няма предаване, тъй като Кирчеви били братовчеди на съпругата на експремиера Елена Костова”, заяви майката на Петрина. И до ден днешен тя няма специално нает адвокат, тъй като не разполага със средства.

“Миналата година ходих при Марковски, но той не ми даде никакви надежди”,

казва Снежана. На въпрос какво става с обещанието на президента Георги Първанов за обезщетение на почернените семейства, тя категорично застана зад думите ”Какво като е казал за обезщетение президентът? Някой да ни е извикал и да ни е дал пари? Няма такова нещо”, категорична е майката. “Аз помня как през миналата година доц. Николова, доктор на науките направи експертиза и обори отвсякъде тезата, че тези колони са рязани, но от следствието твърдят, че са рязани, след като сградата се е съборила, за да не пострадат и други невинни хора”.

На въпрос, каква версия поддържат собствениците Кирчеви, Ставрева отговаря: “Те техните имоти все се самосрутват или са много приятни сгради, никак не са евтини”.Тя твърди още, че Кирчеви имали заведния като“Тенекиите”, “Лаваца”, спортният магазин на “Витоша” бил техен, както и кино “Мир”. Припомняме, че свидетелят Николай Александров впоследствие се е отказал от показанията си и даже твърдял, че бил заплашван от майките на жертвите, но е казал и че срещу него имало заплахи и от страна на Кирчеви.

Александрина РОКАНОВА