Победа на всяка цена

1
323
Добави коментар
ivan_kalev
ivan_kalev

 

Отпадайки в езичество, Поветкин не започна да се боксира по-добре от Кличко. Държа се мъжествено, но уви загуби всички рундове, “духовете на предците” не му помогнаха. В началото на спортната си кариера, Александър Поветкин винаги се прекръстваше преди бой, а след това си татуира неоезически руни и сега излиза на ринга под звуците на «сварожью» песен.

 

Струва ми се, че основната грешка тук е, че не трябва да се търси победата на всяка цена. Не трябва да плащаме с душата си за каквито и да е спортни постижения. Не може да пускаме всяка енергия във вътрешния си свят.

 

От друга страна, може да се предположи, че православното християнство се възприема от тях като религия на силата и успеха. А това не е така. Всички земни победи са само следствие на вътрешния труд над себе си, възрастването в любовта и истината, грижата за ближните и служение на отечеството.

 

Християнството не гарантира бляскава кариера, но кръст е обещан на всички.

В обратната перспектива на Проповедта на планината се казва, блажени са миротворците, а не тираните, нисшите духом, а не надменните, кротките и милосърдните, а не властолюбивите и арогантните. При това евангелското преобразяване на живота ни не зачерква нито бита, нито увлеченията, нито професиите, нито семейното щастие, но ги вгражда в йерархията на ценностите. Преди всичко – царството Божие, всичко останало, както е прието да се казва, е включено.

 

По този начин, в някаква степен и спортът, включително боксът, могат да бъдат съотнесени към християнството. Тогава от него ще изчезне жестокостта, злобата, подлостта. И състезанието или двубоят ще се превърне в рицарски турнир, отличаващ  се с благородство.

 

Ето защо и в Русия са се били с юмруци, но по правила. Честта и доброто име е по-важно от всички титли и награди. Нека си припомним “Песен на търговеца Калашников” на Лермонтов. В този смисъл принципът “да се намесим, а след това да помислим” е напълно християнски, ако се приложи към истината. Ако говорим за боксовия ринг, то не трябва да се татуират руни, а да се тренира здраво.

 

Така че, ние бихме искали да подкрепим нашия боец, боят с Кличко не е последният в кариерата му – и да му пожелаем да се срещне с истинското православие, православието на Андрей Рубльов, Дмитрий Донски, Александър Пересвет, Александър Суворов, архимандрит Йоан (Кристиянкин) и композитора Георги Свиридов. Нека не забравяме, че на сърцето ни не са необходими идоли (амулети, руни, заклинания), но свободата на живота в Христос. За тази свобода ние се борим с хазяина, както се изразява Вячеслав Бутусов, с “този мъртъв свят”, като му отправяме предизвикателство в тайнството Кръщение, съчетавайки се с Христа, и така с борба и молитва ще вървим през живота си към среща със своето възкресение.

 

превод от руски

източник: http://www.pravmir.ru/

 

 1271 прочитания.

Сподели: Send this article by email

What is your name?

Please indicate below the emails to which you want to send this article: Победа на всяка цена

Enter one email per line. No more than 5 emails.

Send

Close