5 трика, с които да научите чужд език по-лесно

1
323
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Забавни и бързи начини за учене на чужд език, които ще ви спестят много нерви и скука

Има хора, на които чуждите езици се отдават с лекота. Има и такива, за които да се научи нов език е бавно, сложно, мудно и безумно скучно. Въпросът обаче е, че в сегашния свят на постоянни промени и глобално общуване, езиците са вече абсолютно необходими. Как тогава да избегнем тази скука?

Съществуват нетрадиционни, но също толкова полезни начини, по които можете да усвоите нов език, като това става бързо и неусетно. Ето няколко примера: 

1. Намерете с кого да общувате на съответния език онлайн. 

Интернет е голям и до него имат достъп от всички краища на света. Да не говорим, че има специални сайтове и форуми, в които хората могат да си говорят на съответния език и да си помагат в усвояването му. Ако искате да научите испански, например, потърсете човек, който го говори, но пък иска да научи български. Помагайки си един на друг, ще се справите в пъти по-бързо. И все пак няма да стане нито за ден, нито за седмица, така че си пригответе и малко търпение.

2. Поживейте с местно семейство.

Най-добрият начин за научаване на език е да се потопите в среда, в която той се говори. Поинтересувайте се от програми, които позволяват временно отсядане при местни семейства в различни страни. Ако участвате в такава, старайте се да общувате активно със семейството, както и с други носители на езика.

Виж още: 5 трика, с които учим чужд език за дни

3. Правилото на 1000-та думи

Ако научите 1000-та най-популярни думи в един език, ще можете спокойно да осъществявате вербално общуване на него. В интернет има т.нар езикови предизвикателства – всеки ден програмата ви изпраща 10 думи, които трябва да запомните. Старайте се да обогатявате речника си непрестанно.

4. Помощта на етикетчетата

Това е един забавен трик, който също помага много. Сложете върху домакинските уреди, приборите и/или хранителните продукти етикети с наименованията им на езика, който се опитвате да научите. Така всеки път, когато посегнете към тях, ще виждате думата и тя ще се запечата в съзнанието ви. Същото можете да направите и с останалите ключови уреди и мебели вкъщи. 

Виж още: Как се киха на чужд език

5. Филми и сериали

Най-лесният начин за усвояване на чужд език, без да полагате кой знае колко усилия, е да гледате филми и сериали на въпросния език. Именно това е и начинът, по който толкова деца от 90-те успяха да научат английски – чрез анимациите на Cartoon Network. 

В началото започнете да гледате филмите със субтитрите, те ще ви помагат да разбирате какво се говори. Ключовото тук е в един момент да ги замените със субтитри на езика, на който се говори във филма. И така докато не стигнете до момента, в който субтитри не ви трябват. 

Източник: Expert.bg