Почина великият лидер Фидел Кастро

1
276
Добави коментар
etiler
etiler

Бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който построи комунистическа държава на прага на САЩ и в продължение на пет десетилетия устояваше на опитите на Америка да го свали, е починал в петък.

Новината е била съобщена от брата на Ел Команданте Раул Кастро, който го наследи начело на властта в Куба през 2006г. Фидел Кастро си отиде на преклонната възраст от 90 години. Здравословното му състояние беше сериозно влошено, след като чревна болест едва не го уби през 2006г.

Ел Команданте идва на власт с революция през 1959г. и управлява Куба 49 години с комбинация от харизма и желязна воля, създавайки еднопартийна държава и превръщайки се в основна фигура в края на Студената война.

Фидел Кастро беше демонизиран от САЩ и техните съюзници, но си спечели възхищението на много хора с леви убеждения по света, особено на социалистическите революционери в Латинска Америка и Африка.

Трансформирайки Куба от детската площадка на богатите американците в символ на съпротива срещу Вашингтон. Кастро управлява по времето на цели девет американски президенти. Той парира подкрепената от ЦРУ инвазия в Залива на прасетата през 1961г. и преодоля безброй опити за покушение.

Съюзът на Кастро с Москва спомогна да се стигне до Кубинската криза през 1962г. – 13-дневната конфронтация със САЩ, която докара света толкова близо до ядрена война, колкото той никога не е бил.

Носейки зелени униформи и често с пура в ръка, Фидел Кастро е известен със своите дълги, агресивни речи, често насочени срещу САЩ. В Куба той помита капитализма и печели подкрепа, след като отваря болници и училища за бедните. Кастро обаче си създава също и много врагове сред кубинските емигранти в Маями, избягали от управлението му, като те го виждат като безмилостен тиранин.

В Крайна сметка нито усилията на Вашингтон и кубинските изгнаници, нито разпадането на СССР успяха да сложат край на неговото управление. Вместо това, заболяване го принуди да предаде властта на брат си Раул Кастро първо временно през 2006г., а след това и окончателно през 2008г.

Въпреки, че Раул Кастро винаги е прославял по-големия си брат, той промени Куба, въвеждайки редица реформи за пазарно ориентирана икономика и съгласуване със САЩ за възстановяване на дипломатическите отношения след десетилетия на враждебност.

Шест седмици по-късно Фидел Кастро предложи само хладна подкрепа за договорката, което повдига въпроса за това дали той е одобрил стоплянето на отношенията между страната му и дългогодишния му враг.

Неговата смърт някога щеше да постави бъдещето на Куба под въпрос, но сега това изглежда много малко вероятно, след като 85-годишният Раул Кастро сдържи властта здраво.