Японска кухня – Сашими

1
322
Добави коментар
sushiedo
sushiedo

Сашими – интересна и вкусна част от японската кухня.

Необятната японска кухня предлага много интересни и вкусни специалитети, които се превръщат в предпочитана храна дори за хората от Западния свят. Сашимито е именно такова ястие – интересно и вкусно. Представлява нарязани на тънко парчета храна. Счита се за едно от най – фамозните ястия от японската кухня. Сред най – използваните основни съставки са морските продукти, но заедно с тях се използват и говеждо, конско и еленско месо. За приготвяне на сашими се използват и други видове храни като тофу например. Някои хора бъркат сашимито със суши, което е голяма грешка, защото в сашимито няма овкусен ориз.

Сашимито често се сервира с предварително подготвено канапе. То се приготвя от различни зеленчуци като едни от най – използваните са ряпа и традиционни японски продукти.

Японската кухня предлага и различни видове вегетарианско сашими, което може да бъде както със зеленчуци, така и с плодове.

Как се яде сашими

Подобно на повечето неща в японската кухня и тук има специален начин на консумиране. Повечето типове сашими се подправят със соев сос, като всяко парче се потапя в купичка със соса преди ядене. Обикновено купичките се пълнят със сос от самите хранещи се, като етикетът казва, че трябва всеки да сипе в своята купичка толкова соев сос, колкото му е необходим.

В зависимост от типа на сашими, което се консумира японската кухня позволява към това ястие да се добави малко уасаби или джинджифил. Подправката се поставя като елегантно се намазва върху парчето сашими. Някои хора обичат да добавят и ряпа или друг вид гарнитура.

Популярни видове ястия от японската кухня от типа сашими

Maguro – сашими с риба тон се предлага в различни варианти във всички японски ресторанти. Може да се намери или в менюто със сашими или в другото. По – голямата част от рибата тон е ядлива, така че месото е достатъчно, а в същото време е твърдо и месесто.  

Sake – сьомгата е сред често използваните риби в японската кухня и се използва и за сашими. Освен това сьомгата се готви и във вид на суши.

Tai – ципура, която се отличава с мек, фин вкус е една от най – използваните риби в японската кухня. Тя се поднася най – често на празници като сватби и на Нова година.  

Saba – скумрията е особено популярна в японската кухня и често се поднася печена, но и във вид на сашими.

Katsuo –ивичестата риба тон също е сред важните и популярни риби в японската кухня. Може да се сервира като сашими, но по – често се консумира като ястие наречено Katsuo no Tataki.