Българка, номинирана за „Грами“, с концерт в София

1
352
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Добринка Табакова представя на 4 декември в Националната опера и балет кантатата си „Безсмъртния Шекспир“, изпълнена за първи път в родния град на барда Страдфорд-на-Ейвън. В програмата още: арии от опери по творби на Шекспир и Сервантес

Концерт в Софийската опера и балет в неделя, 4 декември, отбелязва 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

Акцент в първата част е премиерното изпълнение на кантатата от Добринка Табакова „Безсмъртният Шекспир“. Българката, номинирана през 2014 г. за „Грами“ с дебютния си албум String Paths, е родена в Пловдив, но живее и работи в Лондон, където е завършила композиция в „Кингс колидж“.

Тя е автор на химна „Възхвала“, създаден по случай златния юбилей на кралица Елизабет Втора, а тази пролет в родния град на Шекспир кантатата, посветена на барда, звучи в църквата „Света Троица“, където той е погребан.

При свое посещение в Стратфорд-на-Ейвън през 1833 г. големият английски художник Търнър е направил серия скици и на една от тях е отбелязал: „Безсмъртният Шекспир е роден в тази къща“ – и този надпис даде заглавието, обяснява композиторката.

Виж още: 11 сонета от Уилям Шекспир

Тя подбрала текстове от Шекспирови пиеси, които описват седемте различни етапи на човешкия живот – от раждането до смъртта. За начало е използван известният монолог на Жак от „Както ви харесва“:

Да, този свят е сцена, където всички хора са актьори и всеки има миг, в който трябва да влезе и излезе; и играе различни роли, тъй като животът е в седем действия…

Кантатата изпълняват хор и оркестър под диригентството на Максим Рисанов, а солисти от Софийската опера представят сцени от опери по произведения на Шекспир („Отело“ и „Макбет“ от Джузепе Верди) и Сервантес („Дон Кихот“ от Жул Масне).

Светозар Рангелов, Даниел Дамянов и Габриела Георгиева пеят арии от „Макбет“, а Цветана Бандаловска, Мартин Илиев и Бисер Георгиев влизат в ролите на Дездемона, Отело и Яго. Светозар Рангелов и Бисер Георгиев пресъздават и смъртта на Дон Кихот под диригентството на Григор Паликаров.

Виж още: Шекспир в музиката

Източник: Софийска опера и балет