Атопична екзема – симптоми и лечение

1
432
Добави коментар
biomall
biomall

Атопичната екзема или атопичният дерматит е хронично кожно възпаление, което редува периоди на облекчение и обостряне. Двата периода могат да се причинят от много и различни обстоятелства, които често не могат да се установят с пълна точност. Могат да бъдат засегнати различни възрастови групи, включително и най-малките.

Какво представлява атопичната екзема?

Медицински погледнато това е сложно заболяване, което преминава през различни фази
При него има промяна в епидермалната бариера (това е бариерата, която предпазва кожата от външни вредни въздействия)
Най-често говорим за нарушения в липидната структура на кожата, което я прави суха и свръхчувствителна
Това са и причините, хората, които страдат от атопичен дерматит, да реагират на външни фактори, които не влияят на останалите.
Типично е, че по кожата се установяват възпалителни участъци.
Причината за появата на заболяването е имунен отговор на организма.

Атопичната екзема и децата

За съжаление, атопичният дерматит е често поставяна диагноза в развитите страни в последните години. Друг факт е, че това е най-честото заболяване при децата и дори при новородените, при които диагнозата също се поставя ( в около 15% от случаите). Причини за честата диагноза:

Замърсяването на околната среда
Промененият начин на живот в сравнение с естествената човешка среда
Прекалената хигиена – да, правилно прочетохте, прекалената хигиена като употребяването на твърде много химични козметични средства (винаги избирайте биокозметиката), твърде усиленото търкане на кожата, както и твърде честото й измиване (особено в деликатните области) са причина за кожни заболявания. Причината е, че чрез твърде завишената хигиена, чрез която мислим, че правим добро на себе си, нарушава кожната бариера и съпротивителните сили на организма. Затова поддържайте хигиената си на нужното ниво, но без да прекалявате.
Семейно наследство – ако един от родителите страда от заболяването, то детето е предразположено на 50% към същата диагноза.

Цезарово сечение и атопичен дерматит

Лошата новина е, че раждането чрез Цезарово сечение увеличава риска детето да развие екзема. Децата, родени чрез Цезарово сечение, нямат досег с майчината полезна флора при раждането, а именно – непатогенни бактерии, които служат като защитна мантия върху кожата на бебето.

Като следствие използването на твърде много химични препарати като перилни такива, лосиони за тяло, почистващи кърпички върху нежната бебешка кожа могат да предизвикат доразвиването на заболяването. Затова и при бебетата се препоръчват био- и щадящи препарати, в противен случай зачервяването, сърбежът и обривите не са нетипично явление. Важно е да се отбележи, че този тип кожно заболяване не е заразно. Причините за появата му са само тези, посочени по-горе в статията, затова и не трябва да представлява проблем при общуване.

Tоп натурални средства за справяне с дерматит

Като при повечето заболявания (особено кожните такива) натуралните средства са най-безвредни и в същото време въздействащи. Да се посегне към лекарства при този проблем е доста опасно, тъй като именно химичните въздействия обострят още по-силно кожния проблем. Затова посегнете към:

Намазване с натурално кокосово масло
Овесени ядки
Натурално произведен оцет от ябълки
Сок от алое вера
Третиране с витамин Е – вътрешно и външно
Намазване на засегнатите участъци с природния лек – мед