Д-р Янакиев е ортопед в Пловдив и плаща разноските на пациентите, за да помага на родители на деца с церебрална парализа

6
687
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Вижте материалът за Д-р Янакиев, излъчен в сутрешния блок на Нова ТВ – „Здравей, България“

„Лекар плаща разноските на пациентите си. Ортопедът помага на родители на деца с церебрална парализа.“ Такъв бе анонсът в репортажа. Ето и цялото предаване:

Лекар от Пловдив плаща бензина на пациентите си, за да може да дойдат на преглед при него. Пациентите му най-вече са деца с детски паралич. Често лекарят дава и импланти, които не се покриват от Здравната каса.

Д-р Янакиев е ортопед, който най-вече лекува деца с диагноза церебрална парализа. Вместо разпилени фактури, на бюрото му има нетипични за един лекар декларации. Всички те са написани собственоръчно от родители на малките му пациенти.

„Случвало ми се е родител да ми се обади и да каже, че нямам пари за пътни и не може да дойде. Ние обаче сме направили нещо на детето му и за да може да проходи, трябва да се направи още нещо, иначе ще остане сакато. Затова аз му казвам да не се притеснява, защото аз ще платя пътните“, разказва д-р Янакиев.

Така неведнъж той плащал пътните на свои пациенти, които са от цяла България. Наскоро установил, че част от децата не се връщали за следваща операция.

„Установих, че когато някой родител получи парична помощ, той се чувства задължен и не идва на втора или трета операция, защото очаква, че ми дължи нещо и трябва да ми ги върне. По-голям проблем е, когато няма средства за импланти. Касата заплаща само колянната и тазобедрената става, а другите скъпоструващи консумативи не се заплащат“, казва още ортопедът.

Сумите за импланти са от порядъка на няколко хиляди лева, непосилни за повечето семейства. Те търсели помощ от Фонда за лечение на деца, но без резултат.

Една декларация прави впечатление: „Аз, Милена Бъбалова декларирам, че получих от доктор Янакиев за дъщеря ми Илейн метален имплант, за което не съм заплатила изобщо”.

Екипът на „Здравей, България” откри майката и дъщерята в Пазарджик. 11-годишната Илейн никога не е ходила нормално поради деформация в петата. Така едно й краче е по-късо. Без операция щели да настъпят усложнения и с израстването Илейн да се придвижва все по-трудно. Докато чакали отговор от Фонда, получили обаждане от д-р Янакиев, че ще дари сумата, защото не може да се чака повече за операцията на момичето. Илейн ще стъпи на двата си крака през февруари и тогава ще изпълни най-голямото си желание – да бъде отново мажоретка.

Междувременно декларациите на бюрото на д-р Янакиев продължават да се трупат.