Финландската къща мечта

1
389
Добави коментар
seomystic
seomystic

Финландската къща мечта

 

Финландското студио Alt Arkkitehdit е покрило един семеен дом в северна Финландия със стоманени панели и сиви смърчови дъски, които помагат на къщата да се слее с обкръжаващата я природа.

 

 

Студиото е изработило резиденцията на 165 кв.м. и е покрило стените на дома с панели от специална ръждива стомана Кортен. В последствие е добавен наклонения покрив, покрит с трева. Интериорът включва както присъщите за терена дървени елементи, така и метални  стълби и други подсивлащи покрива структури.

Къщата впечатлява с този оригинален зелен покрив, който изнивка буквално от земята, сливайки се с боровата гора и ставайки част от дивия северен пейзаж.

Архитектите са взели предвид и обичайните животни, обитаващи терена и са направили покрива достатъчно здрав, за да издържи на масата на огромен лос.

 

 

Сивият смърч и стоманените структури са основни както при главния вход, така и при скандинавския интериор, а рециклируемите материали не се ограничават само до стоманата Кортен, но включват и метални стълби и елементи в самия дом. Така в допълнение към  зеления си покрив, тази семейна къща е доказателство за устойчивото и зелено строителство, навлизащо все повече в ежедневието ни.