ЕК предлага нови данъчни правила в подкрепа на електронната търговия

1
287
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Европейската комисия представи серия от мерки за подобряване на облагането с данък върху добавената стойност (ДДС) на предприятията за електронна търговия в ЕС. Специализиран общоевропейски портал за онлайн плащания на ДДС („Обслужване на едно гише“) ще доведе до понижение в разходите на предприятията и икономии в размер от 2,3 млрд. евро годишно.

Новите правила също така ще гарантират, че ДДС се плаща в държавата членка на крайния потребител, което ще доведе до по-справедливо разпределение на данъчните приходи между страните от ЕС. С предложенията ще се помогне на държавите членки да си възстановят сегашните загуби от облагане с ДДС на онлайн продажби, изчислявани на около 5 млрд. евро годишно.

”Онлайн предприятията, извършващи дейност в ЕС, поискаха от нас да ги улесним. Днес правим точно това. Малки и големи предприятия, които продават онлайн в чужбина, вече ще уреждат задълженията си по ДДС по същия начин, както за продажбите в собствените си страни”, коментира комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

Представеният пакет от мерки включва:

– нови правила, които позволяват на предприятията, предлагащи стоки онлайн, лесно да изпълняват всички свои задължения по ДДС в ЕС на едно място;

– опростяване на правилата за ДДС за стартиращите предприятия и микропредприятията, които извършват онлайн продажби — ДДС върху трансгранични продажби на стойност под 10 000 евро ще се начислява на национално равнище. МСП ще се ползват от опростени процедури за трансгранични продажби в размер до 100 000 евро;

– действия срещу измами с ДДС от държави извън Съюза, които могат да доведат до нарушаване на пазарните условия и нелоялна конкуренция;

– да се даде възможност на държавите членки да намалят ставките на ДДС за електронните публикации, като например електронни книги и онлайн вестници.

”Това означава по-малко загубено време, по-малко бюрокрация и по-малко разходи. Освен това опростяваме правилата за микропредприятията и стартиращите предприятия, което им позволява по-лесно да намират нови пазари. Благодарение на нашите предложения европейските правителства ще спечелят допълнителни 100 млн. евро седмично, които да изразходват за услуги за своите граждани”, допълни Московиси.