5 стъпки как да запазим здраво сърцето.

1
352
Добави коментар
lowriderzzz
lowriderzzz

     СЪРЦЕТО е физиологична помпа, да, но освен това е основният превключвател на енергия в организма.

     ДА ЗАПАЗИМ СЪРЦЕТО здраво на физиологично равнище, е лесно.

Важното е да разберем, от какво се (или не се) нуждае, а то е:

1.Вода, сурови плодове/зеленчуци и редовно изхождане. 2.Спорт и движение, с преобладаваща активност на краката. 3.Активно (спортно) дишане и нормирано (йога/карате) дишане. 4.Емоции – във всеки възможен аспект. 5.Удоволствие (емоционално, интелектуално, физическо, духовно и ментално)

 

     1. ВОДАТА и суровите плодове/зеленчуци разреждат кръвта, алкализират тъканите и премахват предпоставките за образуване на ненужен холестерол.

     Така отпада заплахата от високо кръвно, наднормено тегло, инфаркт/инсулт и болестни следствия като глаукома, омазняване на черния дроб, диабет, проблеми с простатата и пр.

     Редовното изхождане изключва задържането на мръсна кръв в тазовото дъно и червата, което е основният нарушител на киселинния баланс (РН).

   2. СПОРТЪТ засилва кръвотока и дишането.

     Това води до освежаване на тъканите, бърз пренос на кислород, алкализация и еднородност (без съсиреци) на кръвта.

     Активността на най-голямата мускулна група – краката (бягане, скачане на въже, качване на стълби, велосипед, карате, плуване – бруст и бътерфлай) отваря активно венозните клапи, засилва големия и малкия кръг на кръвообръщение и целият организъм работи като едно, трептящо в съзвучие, цяло.

 

     3. АКТИВНОТО спортно дишане е следствие от усилената мускулна дейност и увеличената моментна необходимост от кислород.

     Това подобрява ритмиката и синхрона между основните физиологични системи, което прочиства тъканите и игнорира раковите нагласи.

4. НОРМИРАНОТО (в определено съотношение) дишане е основен синхронизатор на дихателната система с околната среда.

     В йога, ритъмът се дава от пулсациите на сърцето, а пулсът зависи както от вътрешнофизиологичната среда, така и от външните условия – ден/нощ, утро/вечер, топло/студено, високо/ниско атмосферно налягане и пр.

     Компресираното дишане в карате, със силна и мощна работа на корема, е силна очистителна дейност, а общият ритъм вдишване/издишване е 1:2 и 1:4, което е точната ритмика на процесите в Природата и Макрокосмоса.

 

     Любопитно: От незапомнени времена лекарите и лечителите препоръчват преди лягане (сън) да се изпива нещо леко и сладко: топло мляко с мед, чаша вода с лъжичка мед или кафява захар – тип лимонада, чаша топъл шоколад, лъжичка-две меласа или малко сладолед.

     Дори малък сладкиш върши работа. Съветът е абсолютно обоснован, защото сладостта успокоява, дава добра емоция, а сладкото (ако не е вповече) подсилва сърдечната дейност.

 

     5. МЕНТАЛНО: В духовен смисъл, сърцето е основният превключвател на енергия, пресечената точка между конусите на пространствено-времевия пясъчен часовник.

     Хора с присадено (чуждо) сърце в 80-90% говорят за мисловно-емоционално вмешателство, което им е неприсъщо, НЕтяхно.

     Т.е. сърцето е не само обикновена помпа, а съхранител, преобразувател и вносител на енергия (респ. на емоции). Неслучайно в систематиката на йога, сърдечният център (чакра) е границата между по-земните центрове (сл.сплит, стомах/корем, полови органи) и по-високите (свързани с духовните възприятия) – щитовидна жлеза, междувеждие, фонтанела.

 

     ПОЗНАНИЕ: Допускаме или не многообразната и многоаспектната (извън физиологията) дейност на сърцето, важното е да не затваряме очи, както за научните факти и теоретични постановки, така и за езотеричните схващания, които напоследък все по-често се припокриват с науката.

     В КРАЯ: Много приказки – на пазара. Изпийте чаша вода, изяжте една ябълка и – марш на чист въздух. В парка, на стадиона, в басейна – изборът е ваш.

 

Коментари