Идеи за достъпни Коледни подаръци

3
444
Добави коментар
credissimo
credissimo

Идеи за подаръци за мъже и за жени или как да изберем най-подходящият подарък

Избирането на подаръци за Коледа е нещо средно между празничен транс с елементи на паническо скубане на косите. И често може да доведе до отбиване на номера, вместо до желаното засвидетелстване на приятелство и обич. А в тежки случаи може да доведе и до „нищо, но от любов“. Не се самозалъгвайте, дори да сте си дали дума с близките си, че подаръците са само за децата, всеки ще очаква поне малка изненада. Включително и вие.

Впрочем точно тук се корени грешката в повечето случаи на коледен шопинг: Задаването на грешни въпроси и търсенето на грешни решения. Обикновено се питаме: Какво да купя? Какво ли би искал? От какво има нужда? Мога ли да минимизирам разходите и да уцеля няколко заека с десет еднакви чифта чорапи с коледни мотиви?

Ето така се раждат идеите за поредната козметика за свекървата, поредният пуловер за свекъра, комплект чаши за мама (тя много обича да си колекционира сервизи), колан за любимия (че старият му се е захабил) и книги за детето (добре де, някои деца биха се зарадвали… някои). 🙂

Изброените са нож с две остриета: Може да са наистина забавни, подходящи и дори желани, но само ако отговарят на истинските въпроси, на които трябва да отговаря перфектният коледен подарък: Какво казвам и показвам с него?

Така че само вие си знаете, дали въпросните пуловер, сервиз, колан и книги казват: „Познавам те и знам, че това е между нас“ или казват „Ами не ми хрумна друго“. Подаръците не са само предмети, те свидетелстват за чувствата ни. И точно затова е толкова трудно да изберем перфектния за всеки.

И тук някой ще попита:

Как да измисля оригинален и уникален подарък за всеки? И изобщо знаете ли колко струва това? Както стана дума традицията на коледните подаръци би трябвало да извършване на жест, а не консумеристко демонстриране на финансови възможности. В интерес на истината, освен ако не става дума за много близък човек, всеки по-голям и скъп подарък би накарал човека отсреща да се чувства леко неудобно. Така че тази посока ни е съвсем ненужна.

Ето откъде да започнете:

Както винаги със списък и бюджет

Списъкът НЕ трябва да включва всичките ви няколко стотин или хиляди приятели от Фейсбук плюс колегите, шефовете, чистачите и служителите в близкото магазинче. Вярно е, че по Коледа се преизпълваме с любов и добри намерения, но подобен план така или иначе ще бъде задраскан през средата от инструмента, наречен Бюджет. Самият той пък също не е желателно да се пука по шевовете от разходи, за да не съжалявате после. След като сведете хората и възможните средства до разумни размери, може да направите и следното разграфяване: Близки роднини и приятели, за които искате да отделите повече средства и не толкова близки роднини и приятели, които могат да минат с нещо символично. Приемаме, че вече сте изчистили онези, на които не е нужно да показвате нещо точно сега и само веднъж в годината.

Оставаме на тези, за които ще има персонализирана коледна изненада и стигаме до:

Правилният подарък за правилния човек [ идеи за подаръци за мъже, жени и деца ]

Надали ще ви хрумне да купувате дрон за бабата и топли чехли за детето, но все пак предупреждаваме. Другата уловка е да изберете за някого предмет, който всъщност вие възнамерявате да ползвате (или просто ви се струва симпатичен и полезен, но не би бил за получателя).

Ето няколко категории, в които да мислите:

Това е сред най-достъпните и често предпочитани избори, но също така е и доста коварен. Знаете, че все ще се намери някой, който да схване получения парфюм като намек за неприятна миризма. Впрочем такъв се подарява, само ако сте пределно наясно с предпочитанията към ароматите на приятелката си. В женски род, защото козметиката е генерално лош избор за мъжете (за тях след малко). И обратното: Ако жената обича да експериментира с козметика, спокойно може да заложите на някой нов или необичаен продукт. Или просто такъв, който знаете, че ще й хареса.

Тук също трябва много да се внимава, защото е свързано с вкусовете на човека, за когото са предназначени. Ако не ги познавате добре, е за предпочитане да не рискувате. Всеки си има особености по отношение на харесваните дрехи, както мъжете така и жените. Още повече тийнейджърите. А най-вече малките деца. Никога не подарявайте дрехи на малки деца, ще им развалите настроението поне до Великден.

Като цяло и това са предимно женски артикули. Рядко може да зарадвате мъж с ваза например. Също така избягвайте уреди на труда, освен ако не сте сигурни, че ще бъдат оценени. Знаете лафовете за подаръци от сорта на тигани и тенджери. По-добре заложете на сувенири.

Навлязохме в зоната на мъжете, но тя съвсем не е запазена само за тях. Всъщност всеки би се радвал на някаква нова джаджа. Тъщата или свекървата може да харесат уред за дома, приятелката ви може да се зарадва на нова преса за коса, а приятелят, бащата или мъжът ви ще се разтопят от аксесоар за хобито си. То може да варира от компютри, през фотография, до автомобила. Ако не сте сигурни, най-добре да се допитате за съвет до друг мъж, който познава обекта. Уловката тук е, че има безброй джаджи в рамките на 10-20 лева, но повечето продукти надхвърлят тази цена. Ако обаче сте сигурни, че сте попаднали на перфектния подарък, а той надхвърля плановете на бюджета ви, може да се обърнете към бързата финансова помощ на Кредисимо.

Много магазини за подаръци предлагат артикули, които да бъдат изработени специално за конкретния човек. Тениска с щампа надпис или снимка, календари, колажи и специални рамки, чаша с послание… Или пък гравирана химикалка например.

Тук изборът също е голям. Може да подарите приятелска двойка вечеря за двама в ресторант. Може да зарадвате тъщата или свекървата с козметична процедура. Може да заведете приятеля/приятелката (респективно съпруга или съпруг) на кратка екскурзия или почивка. Билети за концерт, театрално представление или друго събитие също биха били добро попадение.

Децата обичат играчки. Точка. Не се опитвайте да бъдете отговорно – образователно – възпитателно настроени по този така важен за тях въпрос. Коледата за най-малките е най-специалният момент в годината, може да е дори по-специален от собствения им рожден ден. Просто ги зарадвайте, не се дръжте като толкова възрастни. И не забравяйте – подаръците не трябва да отговарят на някаква нужда, а просто да показват отношението ви.