Генерал влязъл в конфликт с Обама заради ИДИЛ ще става съветник по националната сигурност

10
321
Добави коментар
borsi
borsi

Влизането на Доналд Тръмп в Белия дом не е по вкуса на настоящия обитател на президентската резиденция.

Обама даде да се разбере, че въобще не е възторжен от изборната победа на Тръмп, предвид възгледите му по редица въпроси. За да бъде още по-горчива хапката за преглъщане, Тръмп е на път да назначи на изключително важната позиция съветник по националната сигурност не друг, а доскорошен член на екипа на Обама – ген. Майкъл Флин. Това е може би най-сериозният удар, нанесен по настоящата президентска администрация от страна на Тръмп. 

Защо генералът е толкова важен? Защо има притеснения сред демократите и левите “либерали“, че един военен с богат опит ще бъде съветник по националната сигурност? Защото Майкъл Флин е този, който предупреждава администрацията на Обама да не избързва с изтеглянето на американските части от Ирак и който предрича издигането на Ислямска държава. Но никой не го чу.

После Флин напуска поста си като шеф на Дирекцията за военно разузнаване към Държавния департамент и не се притеснява съвсем гласно да обяви, че предупрежденията му не са били разгледани с нужното внимание. Под негово ръководство въпросната дирекция изготвя секретен доклад през 2012-а година, в който с невероятна прецизност е посочен развоят на събитията в годините след това. За нестабилността в Ирак след евентуално американско изтегляне, за хаоса в Сирия и възможността екстремисти да завладеят територии в двете страни и да обявят създаването на халифат. В доклада се посочва изрично, че с действията си терористите биха застрашили възможността за обединение на Ирак и биха получили подкрепа от сунити от целия арабски свят. Въпреки всички тези опасения, изложени в писмен вид, Барак Обама продължава да настоява, че Ислямска държава не е сериозна заплаха. В началото на 2014-та година президентът определя групировката като резервен отбор, който е замесен в няколко местни борби за надмощие в Сирия и като недиректна заплаха за САЩ така, че няма място за особено притеснение. Месец по-късно генерал Флин представя годишния доклад на поверената му дирекция пред сенатска комисия. В документа изрично се подчертава, че вече създадената и действаща Ислямска държава ще опита да завземе големи територии в Сирия и Ирак, за да демонстрира мощта си, както вече се е случило в Рамади и Фалуджа. Тази групировка има изключително сигурни убежища в Сирия, предупреждава Флин. Пак никой не иска да го чуе.

В крайна сметка се оказва вън от директорското място, въпреки че всичките му прогнози са акуратни. Но Белия дом не иска да получава подобни предупреждения. Както самият Флин споделя, той просто „не се вписва в общата картина на хората около Обама. Генерал Майкъл Флин е бил прав, а те – не. Сега той ще бъде част от правителството, а те – не. И чувството на отчаяние в администрацията на Обама изглежда разбираемо.