Усложнена обстановка заради изтичане на газ | Temaonline.bg

1
339
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Рано сутринта на 10 декември товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото.

Първоначално бе съобщено за 4 загинали и 12 ранени, но по-късно техният брой нарасна до 7 и 29 пострадали. По-голямата част от ранените бяха настанени в шуменската болница. Тази нощ там не са постъпвали нови пациенти. В болницата все още остават за лечение около 10 души. Най-тежко пострадалите бяха транспортирани във Варна. „Във ВМА-Варна са приети петима пациенти, от тях четирима са с изгаряния с различна степен и дълбочина, както и гръдни травми от ударната вълна. От тези четирима пациенти една е в много тежко състояние. Тя е с най-високата степен изгаряния – 30%. Други двама са в средно тежко състояние и един пациент е вече стабилизиран. Продължаваме да се борим за техния живот“, заяви днес  доцент д-р Ивайло Въжаров.

Жителите на Хитрино се евакуирани. Повечето от тях са настанени при свои близки в региона, а 14 души са в кризисен център в Шумен. Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняват от жандармерията. Хората останали без дом ще получат на първо време еднократна финансова помощ.

Изплащането на тази помощ започва от днес и тя е в размер на 325 лева. Това обяви пред Нова тв социалният министър в оставка Зорница Русинова. Тя каза още, че най-късно в понеделник междуведомствената комисия, която оценява щетите, ще трябва да представи на премиера в оставка Бойко Борисов доклад с предложения за справяне с бедственото положение.

Евакуацията се наложи, за да бъде осигурена безопасността на жителите при разчистването на авариралите цистерни. Тази сутрин започна операцията по източването на цистерните. Процесът е сложен и опасен, а целта е композицията да бъде обезвредена. Тя ще продължи най-малко две денонощия. Ще се работи предимно в светлата част на деня.

„Обезвреждането е започнало, но имаме усложняване на обстановката заради изтичане на газ от две цистерни“. Това заяви на извънреден брифинг на Кризисния щаб Румяна Бъчварова. Тя призова за спокойствие и време, за да се вземе най-доброто решение. „Времето, което ще се наложи да работим, ще бъде по-дълго“, добави вътрешният министър в оставка.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са тримата машинисти. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е изключително рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило транспортното произшествие. Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

От Железопътна инфраструктура съобщиха, че са дерайлирали 12 вагона. Според събраните първоначални данни има скъсване между 5 и 6 вагон, но не е ясно дали това е причината за инцидента, или следствие от него. Свалени са данните за скоростта на влака и в момента са в Националната следствена служба за да бъдат разчетени. Работи се по версия, че влакът е влязъл в гарата с превишена скорост.

Понеделник, 12 декември 2016 г., е обявен ден на национален траур.

Очаквайте още подробности.