Ефективни клекове

2
353
Добави коментар
krepkozdr
krepkozdr

Ефективни тренировки за крака

Липсата на ефективни тренировки за крака е доста често срещан проблем. Това важи както за жените, така и за мъжете. Опита показва, че практикуването на едни и същи упражнения не дава по-различен резултат, нито прави тренировките по-ефективни.

Един от основните съвети към трениращите е да атакуват мускулите на краката като най-слабата част от тялото. Специалистите в областта препоръчват две тренировки седмично, които да са изцяло концентрирани върху краката.

Истината за добре оформените крака е много проста – вие просто трябва да клякате. Много хора смятат, че бягането дава ефект върху мускулите на краката, но това не е изцяло вярно. Бягането просто ги прави по-издръжливи. От изключителна важност е подбора на подходящи  упражнения в началото на тренировката, когато тялото има нужната енергия, за да ги изпълнява правилно. Така, че започнете тренировката за крака с клекове.

Ефективни клекове

Клякането с лост е едно много добро начало на ефективна тренировка. Напълно грешно е обаче да правите къси движения. Напротив, клековете трябва да се правят с максимално спускане и издигане. Само по този начин можете да напрегнете целия мускул, за максимален ефект.

Следете позицията на краката – всяко едно упражнение изисква правилна стойка и позиция на краката. Препоръчително е разтвора на крата да е приблизително равен на ширината на раменете, а ходилата да се леко отворени. При различните повторения можете да сменяте ъгъла, за по-добро натоварване и попадане на усилието в различни точки.

Тренирайте мускулните зони изолорано

В днешно време има много уреди, с които да тренирате крака и почти всяки от тях дава възможност за регулиране нивото на краката. Когато ги местите, имайте предвид, че по-високото положение натоварва долната част на мускулите, а по-нисокото – бедрата и седалищните мускули.

С какво да внимавате по време на тренировка за крака

Клекът с лост или щанга не се препоръчва на хора с травми  в гръбнака, коленете или глезените. Ако имате такива, се препоръчва консултация с ортопед.

Ефективни тренировки за крака

Трениращи с изкривявания на гръбната и проблеми със свода на стъпалото следва да правят упражненията под контрол на инструктор.

Хора с наднормено тегло – задължително всяка тренировка трябва да протича след указания от инстуктор, за да се избегнат травми и свръхпретоварване.