La La Land – фаворитът за „Оскар 2017“ (видео)

1
439
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Критиката вече обяви съвременния мюзикъл на режисьора Деймиън Шазел, с Ема Стоун и Райън Гослинг в главните роли, за филм на годината – а създателите му го определят като любовно обяснение към Лос Анджелис

La La Land влезе в сезона на наградите с актьорски приз за Ема Стоун от фестивала във Венеция, а ден преди да получи седем номинации за „Златен глобус“ (най-много тази година) беше обявен за филм номер 1 на церемонията „Изборът на критиката“ (Critics’ Choice).

Режисьорът и сценаристът Деймиън Шазел (31) не крие преклонението си към холивудските класики. Новият му мюзикъл „разкрива радостта и болката от преследването на мечтите“.

Действието се развива в съвременен Лос Анджелис – „известен с погазването на надеждите и разбиването на наивни сърца“, като филмът същевременно е описван като любовно обяснение към „града на звездите“.

Това не е първият мюзикъл на Шазел – през 2010-а неговият Guy and Madeline on a Park Bench, който той снима като студент в Харвард, е обявен за „дебютен филм на годината“ от „Ел Ей уикли“ и други издания.

В рамките на 30-ата Киномания в НДК La La Land има галапрожекция този петък, 16 декември, в зала 1, а по кината излиза в самия край на годината, от 30 декември.

Струваше ми се беше важно да направя филм за мечтатели, за двама души с колосални мечти, които ги тласкат напред, събират ги, но същевременно ги и разделят, обяснява Шазел и допълва:

„La La Land се различава коренно от „Камшичен удар“, макар и двата да са на много лична за мен тема: как намираш баланса между живота и изкуството, между действителността и мечтите – и особено как поддържаш баланса между своето отношение към изкуството и взаимоотношенията с другите хора. Тук исках да разкажа тази история чрез музика, песни и танци.“

От класическите образци най-силно влияние върху този проект и цялото му творчество са оказали филмите на режисьора Жак Деми, представител на френската нова вълна: „Шербургските чадъри“, „Госпожиците от Рошфор“, Une chambre en ville (Стая в града)…

Видео: Няма да повярвате кое е това хлапе!

Райън Гослинг е в ролята на пианиста Себастиан, който е предан поклонник на джаз легендите Бъд Пауъл и Телониъс Монк, решен да съхрани ценностите на старите майстори. Планира да отвори собствен клуб, но за да свързва двата края, свири безличен „коктейл джаз“ в банален лосанджелиски ресторант.

Райън Гослинг (на пианото) и режисьорът на снимачната площадка

Мия (Ема Стоун) е киноманка, която е пристрастена към класиките и копнее да бъде сериозна актриса. Най-близкият й досег със звездите до момента обаче е да сервира кафе в студията „Уорнър брос.“

Деймиън Шазел и Ема Стоун на снимачната площадка

Преди да се впуснат презглава в любовната история, която ще промени живота им, двамата главни герои се срещат поне три пъти, като се започне още от вихрената начална сцена с буйни танци насред магистрала – „откъдето започва всичко в Ел Ей“…

Докато Гослинг и Стоун пеят и танцуват по своя път на житейски и любовни несгоди, те разпръскват приказния звезден прах на този филм, който ще накара очите на всеки зрител да заблестят, пишат още в анотацията от Киномания.

Музиката и оркестрацията са дело на Джъстин Хъруиц. Той е работил с Шазел както по дебюта му, така и по предишния му филм „Камшичен удар“ (2014), донесъл „Оскар“ за поддържаща роля на Дж.К.Симънс, който участва и тук, заедно с истинска попзвезда – Джон Леджънд.

City of Stars, изпълнявана от Гослинг и Стоун, е номинираната за „Златен глобус“ песен от филма, който е сред кандидатите за отличието и в категориите за мюзикъл/комедия, сценарий, режисура, музика, актьор и актриса в главни роли.

Церемонията по раздаването на статуетките е на 8 януари.

А отзивите на критиката са красноречиви: пет звезди от Би Би Си, задължителен филм според „Върайъти“, шедьовър („Гардиън“), романтичен, изключително стилен и безкрайно изобретателен („Тайм аут Ню Йорк“)…