Удължиха извънредното положение във Франция с още 6 месеца

2
275
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Националната асамблея на Франция реши да удължи за пети път извънредното положение, въведено в страната след терористичните атентати в Париж от ноември м.г. Засилените мерки за сигурност трябваше да останат в сила до края на януари 2017-а, но със снощното решение срокът им се удължава до юли догодина.

Удължаването на извънредното положение бе подкрепено от 288 народни представители. Против гласуваха едва 32-ма, предава “Le Monde”. Мотивът за внасяне на законопроекта е, че войната с тероризма продължава и Франция все още е в риск от нови посегателства. Още повече предвид факта, че догодина в страната предстоят избори, които биха могли да бъдат сметнати за удобно време за активизиране на терористична дейност.

Новият срок на извънредното положение е 15-и юли. Решението на Националната асамблея трябва да бъде потвърдено и от сената. Ако те го приемат, това означава най-дългия период на подобни мерки за сигурност в историята на Франция, като изключим войната с Алжир.

Припомняме Ви, че на 13-и ноември бойци на Ислямска държава осъществиха няколко терористични атаки, при които загинаха 130 души, а около 300 бяха ранени.