Успех! Ракета Пегас изведе в космоса спътници на НАСА за изучаване на урагани

1
326
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли Категория: Последни новини Публикувана на 15 Декември 2016 Посещения: 21

Кадър от днешното изстрелване на ракета „Пегас“. Credit : NASA TV

15 декември 2016 г. 16:15 ч.

Светослав Александров. Днес бяхме свидетели на нещо, което се случва сравнително рядко в космонавтиката – изстрелване на космическа ракета от борда на самолет. За последен път подобен полет имаше през 2013 година.

Ракетата „Пегас XL“ се разработва от частната компания Орбитал. За разлика от повечето други ракети, които излитат направо от космодрума, „Пегас“ първоначално лети прикачена към модифициран товарен самолет L-1011. Самолетът се издига до височина от 12.4 километра и се движи със скорост 660 km/h. В подходящия момент механизмът освобождава ракетата и тя започва да пада свободно в продължение на 5 секунди. След това се запалва двигателят на първата степен.

„Пегас XL“ е тристепенна ракета, като всичките степени са твърдогоривни, а първата има крила. Ако всичко е наред, полетът обикновено приключва в рамките на броени минути и спътниците са в орбита.

При днешния полет ракетата успя да изведе общо осем спътника като част от орбиталната групировка CYGNSS (Cyclone Global Navigation Satellite System). Спътниците ще изучават механизмите на образуването на урагани – или по-точно как точно бурите се интензифицират. Това е изключително бърз процес, труден за описване и предсказване и ако спътниците си изпълняват задачите както се очаква, те ще помогнат в по-точното прогнозиране и така ще се реагира по-ефективно, предотвратявайки материални щети и спасявайки човешки животи.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/