За Варна

1
292
Добави коментар
sirdido
sirdido

Ва̀рна е град в североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Населението на града по данни на НСИ към 31.12.2015 г. се изчислява на 334 466 души, което поставя Варна на трето място по големина в България след София и Пловдив.[1] На територията му е разположено Адмиралтейството на Българската армия.

В града се съхранява златно съкровище от халколита, за което се смята, че е най-старото златно съкровище в света и е дало име на т.нар. Култура Варна [2]. Варна често се нарича „морската столица“[3] или „лятната столица на България“.[4][5] и е важен туристически и културен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Сред международните културни събития, които се провеждат в града, са фестивалите Варненско лято, Любовта е лудост, Златният делфин, Август в изкуствата, Видеохолика и други.

Град Варна е разположен на северния и западния бряг на Варненския залив и край Варненското езеро. Най-южната и централната част на града се свързват през Аспаруховия мост. Варна заема площ от 238 km².Южно от протока, свързващ залива и езерото, са разположени кварталите Аспарухово и Галата. На северния бряг се намират промишлената зона и пристанищният комплекс. Североизточно от тях са централната градска част с историческия център (т.нар. „Гръцка махала“) и централните плажове.Около града постепенно се образува агломерация с вилните зони край „Евксиноград“, квартал „Виница“, чак до „Златни пясъци“ . Територията в посока град Аксаково също е в процес на застрояване.

ТЪРГОВИЯ

В сферата на услугите и търговията е представена от следните основани във Варна търговски вериги: супермаркетите „Пикадили“, „Мандарин“, фалирал и закупен от „Пикадили“, и „Мамбо“ (по-късно „Пикадили експрес“). Заедно с тях днес в града имат филиали всички големи търговски вериги.

Големи търговски центрове: Mall Varna Grand Mall Varna Mall Varna Towers Outlet Center Varna[92] Mam`s and Me Center Viva[93] Други търговски центрове: Market Varna Fullmax Center City Center Asparuhovo Пикадили парк Palah Centre

 

Във Варна има няколко централни пазара, специализирани за: плодове и зеленчуци – Пазар „Централен“ (Кооперативният пазар), Пазар „Часовника“ (Синият пазар), Пазар „Чаталджа“, Базар „Левски“; цветя – Пазар за цветя „Чаталджа“ и Пазар за цветя „Катедралата“; риба – Рибен пазар „Варна“, както и други по-малки квартални пазари. Във Варна има общо над 15 пазара. Театър, опера и културни институции

Варна разполага с драматичен театър, детски и куклен театър, както и с един частен театър. Варненската опера е открита на 1 август 1947 г. Операта организира от 2000 г. всяка година Коледен и Великденски музикален фестивал, а от 2010 г. и „Опера в Летния театър“. Всяка година бива организиран Международният музикален фестивал „Варненско лято“. Варненската опера е гастролирала в Югославия, Чехословакия, Украйна, Италия, Испания, Гърция, Индия, Румъния, Египет, Германия, Швейцария, Австрия. През 1999 г. Варненската опера се обединява с Варненската филхармония и продължава дейността си под названието Оперно-филхармонично дружество „Варна“.

МУЗЕИ

Военноморски музей Парк-музей „Владислав Варненчик“ Къща-музей на Георги Велчев Музей за историята на Варна Музей на Възраждането Етнографски музей Варненски природонаучен музей Музей на куклите[114] Музей по историята на медицината[115] Историко-етнографски комплекс „Прабългарско селище Фанагория“ Кина Кино Арена мол Варна Кино Арена Гранд мол Варна Кино „Българан“ Фестивален и конгресен център – Варна Спорт Градът има многогодишни традиции в спорта. Действащи са няколко футболни стадиона, сред които базите на ПФК Черно море (Варна) и ПФК Спартак (Варна). В процес на пълно преустройство е градският стадион „Юрий Гагарин“, чието име ще бъде променено на „Варна“. След края на новоизграждането му стадионът се очаква да отговаря на всички изисквания на УЕФА и да бъде най-модерният в България. Забележителности

Градът е част от Стоте национални туристически обекта на БТС с Археологически музей (Варна) и Военноморския музей.