Арестуваха двамата машинисти за трагедията в Хитрино

1
276
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Двамата машинисти в първия локомотив Димитър Михнев и Радослав Петков в момента се привличат като обвиняеми и прокурорът е постановил задържането им до 72 часа. Те са настанени в психиатрични заведения в Русе. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Установено е, че предвижвайки се с тази скорост, и навлизайки в отклонение, където е трябвало да остане влакът, за да се размине с движещия се с насреща пътнически влак, това обстоятелство е довело до дерайлиране на влаковата композиция. Вследствие на дерайлирането част от цистерните са били счупени, една от тях е била разхерметизирана и от нея под налягане е изтекло голямо количество пропилен, който се е разпространил във въздуха. Пропиленът е започнал да се разпространява във всички посоки и основно в посока североизток.

Той се е смесил с въздуха и след около 2 минути и половина настъпва възпламеняване на газовия облак от печка на твърдо гориво, разположена в детска стая в едно от разрушените жилища. След възпламеняването вълната на експлозията се ускорява значително и предизвиква взривна вълна. Продължава горенето и се запалват къщи, дървета, трева и други. Резултатът е 7 загинали и 26 лица с тежки, средни и леки телесни повреди.

Тези данни са първоначални, назначени са още много експертизи, но към този момент въз основа на данните от техническата експертиза наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен е приел, че двама от машинистите са причинили най-тежкият резултат, като не са спазили правилата за движение, уредени в Закона за железопътния транспорт, както и в специална Наредба за техническа експлоатация на влаковете, каза Румяна Арнаудова.

Движейки се с надвишение на скоростта те са предизвикали дерайлиране на композицията, повреждане на вагоните, изтичане на газ и последвалия газ. При умишленото нарушаване на правилата за движение, по непредпазливост, да причинили смъртта на 7 лица и телесни повреди на още 26 лица. Това престъпление е квалифицирано по най-тежкия състав на престъпленията по транспорта.

Двамата машинисти в момента се привличат като обвиняеми и прокурорът е постановил задържането им до 72 часа. Те са настанени в психиатрични заведения в Русе. Прокурорът е разпоредил, след отвеждането им в Шумен, да бъдат консултирани от вещи лица психиатри, за да се установи в какво психическо състояние се намират. Ще бъде назначена и психиатрична експертиза, която да отговори дали са вменяеми или не и дали с тях могат да се извършват процесуално-следствени действия. Към този момент няма основание да считаме, че е на лице невъзможност да се извършват тези действия. Затова лицата се привличат и задържат от прокурора.

Лицата са двамата машинисти в първия локомотив и се казват Димитър Михнев, който е бил главният машинист и Радослав Петков.