Коледарски гевреци (колачета)

21
638
Добави коментар
iliana.joana
iliana.joana

Навигация в публикациите

ПРОДУКТИ
2 бр.яйца
1 с.л.захар
1 ч.л.сол
1 ч.л.олио
1 ч.л.олио
1 с.л.сусам
200 млкраве прясно мляко
7 гр.мая
400 гр.брашно тип 500
1 с.л.маково семе
Начин на приготвяне
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 2 с.л.брашно и се оставя на топло да шупне за 10-тина минути.
.В купа се пресява брашното и към него се прибавят солта, олиото, яйцето, белтъка и шупналата мая. Замесва се еластично тесто, което не трябва да лепне.
Тук, за да са меки и пухкави гевреците, аз лично удрям тестото 30 пъти в масата, вие можете да пропуснете този момент.
Тестото се намаслява, поставя се в купата, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се разделя на 10 топки, а всяка една на още две т.е. общо 20 топчета. Топчетата се разточват отначало между дланите, а после върху намаслен плот на фитили дълги около 40-45 см.
Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре. Може различни форми да се им се предадат – на кукли, на осмици, на малки кравайчета.
Така оформените гевреци се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката, покрита предварително с хартия за печене. Намазват се с помощта на четка с разбития с олиото жълтък и се поръсват със сусам или мак.
Поотделно или през един да се редуват ивица – сусам – ивица – мак.
Приготвените гевреци се оставят да починат (да втасат) около 15 минути. Повече не е необходимо, защото докато се оформят процесът на втасване е започнал.
Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до получаването на приятен златист загар. Внимавайте да не ги препечете.
Like this:Like Зареждане…
Related

Публикувано на Рецепти, Smart технологии и тагнатоКоледари, Коледни гевречета, Коледни рецепти, Коледуване, Рецепти за бъдни бечер, меню за Коледа, обичаи, обичаи за Коледа, обичаи за бъдни вечер, поверия, рецепти за коледа. Запазване в отметки на връзката.

Навигация в публикациите