Как да изберем камера за видеонаблюдение според специфичните ни нужди

1
297
Добави коментар
crimesnews
crimesnews

В днешно време личната и семейната ни безопастност би трябвало да се поставя на първо място. Всеки от нас се опитва да запази собствеността си, когато не е у дома, да наблюдава процеса на работа в офиса, когато присъствието му е невъзможно или да наблюдава имотите си извън града, за да се увери, че всичко там е наред.

На пазара се предлагат много варианти за видеонаблюдение и защита. Камерите за видеонаблюдение са най-разпространения метод, но е трудно да се избере продукт спрямо нуждите.

На първо място трябва да се знае разликата между различните видове камери и техните функции. Камерите за видеонаблюдение са три вида: IP, HD и аналогови камери. Техните характеристики са различни и преди да се избере съответния продукт е необходима консултацията със специалист.

IP камери Тези устройства дават възможност за наблюдение през интернет като компресират честотната лента, за да се намали натоварването на мрежата. Тези камери могат да бъдат жични или безжични.

HD камери Изображението се предава с голяма честота и това е предимство, което другите камери нямат. Този вид е най-подходящ за търговци .

Аналогови камери Това е най-старият вид камери, но все още е широко разпространен заради своята ниска цена. За сметка на това се монтират трудно заради множеството кабели. Ниското качество на изображението също е един от минусите на този вид.

Камерите за видеонаблюдение могат да са за вътрешно и външно монтиране.Тези, предназначени за видеонаблюдение отвън са снабдени с допълнителна защита срещу атмосферни условия и трябва да са по-стабилни и издържливи, както и да са снабдени с нагревател за лятото и охлаждаща система за зимата.

Най-добрият избор и за вътрешно и за външно монтиране са куполните камери, които са малки и незабележими. Този вид обикновено е допълнително защитен, както от атмосферни условия, така и от опити за кражба и вандализъм.

Друг широко разпространен вид са корпусните камери. Те предлагат висококачествено изображение, но не са издържливи на топлина и студ, за това са снабдени със специални „кожуси“. Тялото на тези камери е голямо, но това не във всеки случай е минус.

Булет камерите са друг избор, ако искате незабележимо и малко тяло, което да не се бие на очи. Това е евтин вариант, но имат нискокачествено изображение. Използват се най-вече за общо видеонаблюдение. Камерата може да се върти на 80 градуса. Някои модели имат добра видимост през нощта, но повечето са по-използваеми през деня. Издържливи са, както на студ, така и на топлина и влага, което ги прави идеални и за външно монтиране.

Ако искате да наблюдавате някой обект предимно вечер, то най-добрия избор за това е IR камерата. Този вид има функция за наблюдение и през деня, когато предлагат кристално ясна картина, а вечер автоматично преключват в нощен режим с черно-бяла картина. Инфрачервеното осветление, благодарение на което камерата снима и през нощта се постига чрез специални диоди, монтирани около обектива на тялото.

Много популярен вид е управляемата PTZ камера. Тя може да обхваща голям периметър, а едно от най-големите й предимства е,  че може да приближава обекти и да се върти до 90 градуса вертикално и до 360 градуса хоризонтално. Всяка PTZ камера има вграден софтуер, който следи за промяна в пикселите, което би означавало, че в даден периметър има движение.

На пазара се предлагат много вариации, модели и марки на камерите за наблюдение. За да се направи най-добрият избор, първо трябва да се уточнят нуждите на купувача, за да се постигне максимално ниво на защита и безопасност.