Каракачанката – верен страж и приятел

1
335
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Това е работно куче-пазач, внимателно и независимо. Каракачанската овчарка (или още българска овчарка, каракачанско куче, Bulgarian Shepherd Dog) може да прояви агресия към непознати хора и животни, но е изключително предана на семейството, в което живее. Проявява достатъчно търпение към децата, особено ако расте заедно с тях, макар че трудно ще я наречете бавачка.

Анекдот Мъж разхожда голяма българска овчарка. Приближава се друг и пита: – Вашето куче има ли генеалогично дърво? – Че защо му е? Той използва всяко дърво!

История на на породата Ханът на българите утигури Сандилх (VI век от н.е.) отделял много голямо внимание в законодателството си на законите за овчарските (чобански) кучета. Ето един цитат: „Кучетата, които пазят овцете и се използват като бойни, трябва да бъдат големи, с голяма глава, тежка муцуна, висящи уши, широка гръд, мощни нозе, бели на цвят с тъмни петна, с дълга козина и с вдигната нагоре опашка». Може да се каже, че това е първият узаконен стандарт на породата служебно куче, и съвременната българска овчарка напълно му съответства. Пак в законите от онова време се казва, че трябва да се наказват хората, които „са отровили, заклали или осакатили чобанско куче, счупили са му един, два или повече крака, ослепили са едното му око или двете”.

Кучетата, които били способни да опазват стадата овце от вълците (вълкодави), били на особена почит. Наказанието за обида на такова куче било от 25 удара с палка и глоба 50 овце, до 80 удара и глоба до 600 овце. Всичко това свидетелства колко важни са били каракачанските кучета за българите. В много от източниците се посочва произход на това куче от Турция. Това е свързано с петте века османско владичество над територията на България.

Най-близки роднини на каракачанското куче са тибетският мастиф, гръцката овчарка, хърватското планинско куче (илирийската овчарка), а също официално признатите от Международната кинологическа асоциация FCI породи – шарпланинец (характерен за Македония, Сърбия и Албания) и крашка овчарка от Словения.

Характерни особености и грижи Каракачанското куче има ярко изразен инстинкт за охрана на територията и пази „своето имущество” даже без стопанинът да е наоколо. Обикновено то избира един стопанин, а на останалите от семейството снизходително разрешава да бъдат наблизо. Реагира толерантно на външни хора в присъствието на стопанина, но ако човек дойде в къщата, когато домакините ги няма, няма да може да обясни на кучето, че вчера е бил на гости при тях. Основните сфери на действие на каракачанката са пазач или страж (в това число и пастирско куче), куче-компаньон.

Каракачанките са непретенциозни и по принцип нямат нужда от специални грижи. Достатъчно е 1-2 пъти седмично да се разчеше гъстата им козина и да се изкъпе, ако е прекалено изцапано. Тези кучета имат много устойчива нервна система, психическите разстройства не са им присъщи, нямат пристъпи на агресия.

Помнете – това е куче от работна порода, създадена за живот на открито и е нежелателно да го държите в апартамент. То ще се чувства комфортно на простор и в никакъв случай на верига (в противен случай българската овчарка може да стане неуправляема). За това куче са много важни разходките и физическото натоварване, за да се избегне деградацията на мускулната маса. Колкото по-интензивни са разходките, толкова по-добре за кучето. Българските овчарки са склонни да доминират и са малко упорити. Кучето ще уважава само волеви стопанин, който успее да наложи лидерството си. Затова кученцето от най-ранна възраст трябва да се приучва да живее с този човек и да бъде възпитавано. Дресировката е относително лесна, тъй като това са съобразителни кучета с добра памет.

Към храната овчарките са непретенциозни, но предвид голямата им маса са им нужни достатъчно много хранителни продукти и най-вече месо. Като цяло, породата каракачанска овчарка е известна с отличното си здраве. Боледуват рядко, няма някакви специфични за породата заболявания. При необходимите грижи може да доживее до 14 години.

На Балканите има няколко питомника, които развъждат тази порода. Каракачанката е истинска гордост за българските кинолози. В страната има около 2600 елитни кучета и всяка година се раждат около 300 кученца.

Каракачански овчарки имат вече руският президент Владимир Путин, бившият президент на САЩ Джордж Буш младши, кралят на Испания Хуан Карлос и други видни личности.скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно