Това е България! България на добрите новини (23.12.16-29.12.2016 г.)

2
320
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България! България на добрите новини (23.12.16-29.12.2016 г.)

Добрите новини през последната седмица на 2016 година. Дано 2017 година ни донесе много добри новини, хора, които да ги създават, и всички да имаме повече сетива за доброто. Амин!

Дарителските SMS-и от началото на 14-то издание на „Българската Коледа“, което беше обявено от президента на 30 ноември, надхвърлиха 700 хил. В сметка на инициативата са постъпили повече от 1.4 млн. лева. На церемонията присъстваха държавният глава Росен Плевнелиев и патриарх Неофит. Събраните средства ще бъдат в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания за модерна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, съвременно лечение и рехабилитация.

През 2017г. първото по рода си за Европа състезание EJOI (Европейска младежка олимпиада по информатика) ще посрещне млади състезатели от цяла Европа, които ще покажат знания и умения в дисциплината. Събитието, инициирано от проф. Красимир Манев – президент на Международната олимпиада по информатика, ще бъде осъществено в партньорство на СРООПН и МОН. Олимпиадата ще се осъществи в София от 7 до 13 септември. 

Българката Кристина Костова е автор на първия цялостен шрифт на кирилица, предназначен за хора с дислексия. Тя се надява се той да спести на други като нея трудностите и притесненията при четене. Като студент в Художествената академия Кристина разработва азбуката като тема за магистърската си степен.

фондация “Искам бебе” получи чек за 20 000 лева от изпълнителния директор на на „Добруджански хляб“ Енчо Малев. Парите бяха събрани от благотворителната кампания „Зрънце живот“ на стойност 20 000 лв. 100 двойки от цялата страна са попълнили формуляри за кандидатстване за финансиране, от които едва 23 отговарят на всички необходими критерии. На официална церемония чрез жребий, в присъствието на нотариус, бяха изтеглени 5 семейства. Според условията на благотворителната инициатива, печелившите двойки ще получат финансиране на стойност 4 000 лв. за осъществяване на ин витро процедури. Благотворителната инициатива на „Добруджански хляб“ АД, Община Добрич и Фондация „Искам бебе”, предостави възможността на семейства с репродуктивни проблеми да сбъднат своята мечта.

Българките Балджийска и Цветелина Геров впечатлиха строгото жури на най-голямото сладкарско шоу за торти в Бирмингам, Англия. Тортата им с Дядо Коледа и забавните му помощници спечели златен медал на кулинарния форум.

Правителството вече одобри домакинството на България на 40-ия конгрес по лозарство и винарство и 15-тата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното (International Organisation of Vine and Wine). София ще е домакин на двата форума в периода 29 май – 2 юни 2017 г. Очаква се конгресът да събере 1000 от членовете на организацията по лозата и виното. Към нея до момента са се присъединили общо 46 държави. В рамките на събитието в столицата, специалисти от бранша ще обменят опит и ще представят нововъведения в лозаро-винарството

Над 2 млн.лв. са събрани от кампанията на Българския червен кръст (БЧК) в подкрепа за пострадалите в Хитрино. Това отчете председателят на организацията Христо Григоров на заседанието на Обществения съвет за управление на набраните финансови средства. 1.3 млн.лв са постъпили чрез SMS-и, изпращани през трите мобилни оператора. Останалите средства са по банков път и онлайн.

Цената на банковите заеми продължава да се понижава през ноември, показва лихвената статистика на БНБ. Според нея новите кредити за бизнеса, договорени в левове, са отпускани средно при 4.54% лихва спрямо 4.67% месец по-рано. Само преди година заемите в размер до 1 млн. евро, договорени в левове, се отпускаха при 5.19%. Последните данни за отпуснатите кредити на неправителствения сектор показват обем от усвоено финансиране за 51.099 млрд. лв. при 50.843 млрд. лв. през октомври. Скоростта на нарастване се запазва на 1.1% на годишна база.

42% от всички договори по оперативни програми в общините през 2016 г. са за социални дейности. Стойността на  сключените договори е 187 млн. лв. Плащанията към общините са 49 млн. лв., което представлява 26% от стойността на договорите, съобщиха от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). От следващата година общините ще имат възможност да наемат безработни младежи до 29 години за стажуване или обучение при тях за срок до 6 месеца. Средствата за тази подкрепа са 10 млн. лв. Тази подкрепа е много важна за граничните и селските общини, защото в малките населени места общините са единствените работодатели. НСОРБ очаква през втората половина на 2017 г. бъдат осигурени 18 млн. лв. за общините по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за изграждане на 4 социални услуги – Центрове за временно настаняване, Кризисни центрове, Приюти и Центрове за работа с деца на улицата.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари