Здравословни зимни десерти

3
333
Добави коментар
biomall
biomall

Зимата е времето, когато прекарваме повече време вкъщи и сме склонни към обездвижване и похапване на по-калорични храни. Тъй като когато сме вкъщи, можем да се развихрим в кухнята и да приготвим най-различни домашни специалитети, сред които и любимите на всички десерти. Когато приготвяме сами храната си, сме по-склонни да оценяваме вкуса й и да й се наслаждаваме повече. Освен това приготвянето на различни десерти е отличен начин да впечатлите роднините, приятелите и гостите си.

4 здравословни зимни десерта

Лайм чийзкейк

Необходими продукти:

1 и ½ натрошени бисквити
6 с.л. масло
700 гр. крема сирене
1 ч.ч. кафява захар
1 с.л. царевично брашно
3 яйца
1 с.л. настъргана кора от лимон
почти пълна чаша сок от лайм

Начин на приготвяне:

Смесете натрошените бисквити с маслото. Разстелете по дъното и отчасти по стените на форма за сладкиши с незалепващо покритие (може да се постави и хартия на дъното). Поставете формата в хладилник, за да се стегне сместа.

В голяма купа разбийте с миксер крема сиренето, захарта, кората от лайм и царевичното брашно, докато се получи гладка и еднородна смес. След това добавяйте яйцата към сместа едно по едно като отново разбивате до гладка смес. След това добавете сока от лайм като разбивате на ниска степен на миксера. На края разбийте сместа и ръчно, за да се уверите, че няма бучки и продуктите са хомогенни.

Налейте внимателно сместа върху блата и печете в загрята на 150º фурна за около 55 – 65 минути. Сместа трябва да е приятна твърдост, но да не става твърда.

Изключете фурната и оставете чийзкейкът да престои в нея за 30 минути на леко отворена врата. След като извадите от фурната, поставете в хладилника за една нощ и на следващия ден консумирайте.

Панакота с кисело мляко и плодове

Необходими продукти:

800 гр. кисело мляко
500 гр. сезонни плодове – за зимата може да използвате според вкуса ви киви, банани, портокали
180 гр. кафява захар
180 гр. пудра кафява захар
1 лимон
1 пакетче желатин
30 мл. вода
1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Избраният плод се почиста и се нарязва на едри парченца, поставя се в касерола и се добавя едрата захар и ½ ч.ч. вода. Поставят се на котлон за 10 минути, а след изтичане на времето се прецеждат през цедка. Получената плодова смес се смесва с киселото мляко, ваниловия екстракт, настърганата кора от лимона и половината от неговия сок. Разбърква се, сипва се пудрата захар и се бърка с телена бъркалка, докато се получи еднородна смес. Желатинът се накисва в 30 мл. вода и щом набъбне, се загрява за 15 секунди в микровълнова печка. Разбърква се добре и се добавя към останалите продукти. Сместа се поставя в красиви стъклени чаши и се охлажда в хладилник за 2 часа. Панакотата може да се сервира и без чаши, като за целта поставете сместа във формички за крем карамел. А при изваждането от хладилника залейте дъното с гореща вода и обърнете в чинии.

Тарталети с мед и ядки

Необходими продукти:

300 гр. пълнозърнесто брашно
200 гр. краве мляко и още 80 гр. за плънката
1 яйце
50 гр. кафява захар
300 гр. мед
150 гр. бланширани белени бадеми
150 гр. макадамия
150 гр. орехи

Начин на приготвяне:

Брашното се стрива с маслото, докато се получат трохи. Яйцето и захарта се разбъркват и се добавят към маслените трохи. Така полученото тесто се замесва и се оставя в хладилник за 1 час, покрито с фолио. Тестото се разточва и се разпределя във формички за мъфини. Медът и маслото за плънката се смесват и се загряват. Когато маслото се разтопи, се добавят ядките и се готвят 10 минути на слаб огън, след което се сипват във формите. Тарталетите се пекат за 20 минути на 180º.

Здравословни бонбони от ядки

Необходими продукти:

500 гр. сурово кашу
3 с.л. кокосово масло
3-4 блокчета тъмен шоколад със съдържание на какао повече от 60%
1 ч.ч. кокосови стърготини
20-25 сурови бадема

Начин на приготвяне:

За една нощ накиснете и кашуто, и бадемите във вода. На сутринта пригответе сместа за овалване от кашуто, маслото от кокос и от шоколада в блендер до достигане на еднородна смес. По желание може да добавите и протеини, ако след любителите на фитнес режимите. Ако искате повече сладост, може да добавите малко стевия.

Бонбоните оформяйте от един бадем овалян в сместа от кашу, кокосово масло и шоколад. Като завършите с овалване в кокосови стърготини. Насладете се на здравословните бонбони.