Как да предпазим кожата си от студа

1
300
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Какви грижи трябва да полагаме за кожата си, за да я предпазим от вредното влияние на студа

Да предпазим кожата си през зимата не е въпрос само на суетност и грижа за добрия външен вид. Често се случва да пренебрегваме факта, че зимно време кожата ни е подложена на много повече изпитания отколкото през лятото.

Ниските температури навън карат мастните жлези на кожата ни да отделят значително по-малко секрет и така тя остава по-тънка и незащитена. Допълнително с това кръвоносните съдове се свиват и разширяват в зависимост от това дали сме навън на студено, или на топло вкъщи. Това създава червени петна по изтънялата ни – сигурен знак, че тя е подложена на стрес и страдание. 

Ако пък останем за по-дълго на студено, по изложените на студа места може да се получи зачервяване, подуване и оток. При по-тежките случаи могат да се образуват мехури и некрози на кожата.

Затова полагането на елементарни грижи, които да предпазят кожата ни от ниските температури и вятъра навън, е от значение.

Съветът на дерматолозите е да не се излага незащитена на околната среда през зимата. За да предпазим кожата си трябва да използваме и овлажняващи кремове. Това намалява вредното действие на студения и сух климат върху кожата. Желателно е това да се прави преди всяко излизане навън.

Виж още: Как да се борим със студа зимно време

Третирането на измръзналата кожа с алкохол, типично за нашите ширини, не се препоръчва. Това води до допълнително разширяване на кръвоносните съдове и задълбочава измръзването. Вместо това трябва да се прилага постепенно затопляне с помощта на топли кърпи. 

Препоръчва се и използването на балсам, който да предпази кожата на устните, която е много чувствителна към студ и вятър. Ако мястото се остави непокрито, може да се получат напуквания и рани. 

Виж още: Десет начина да се справиш с ужасния студ навън

Особено важни са засилените грижи когато сме за дълго време на открито – на ски или на разходки в планината, когато кожата е подложена и на силни слънчеви лъчи. Ползването в такива моменти на слънцезащитни кремове е задължително, като се препоръчва да са по-мазни и богати на глицерин.

Виж още: Горещи съвети за зимата

Освен всичко това е важно да не забравяме да набавим на организма си и достатъчно количество витамини А и Е, които ще запазят еластичността на кожата ни и ще я поддържат хидратирана. Допълнително с това се препоръчва и приемането на много течности. 

Източник: Нова телевизия, happy-at-home