Терористът от Reina е узбек с името Абдулкадир Масхарипов

1
505
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Терористът-масов убиец от новогодишната нощ в клуб „Reina“ в Истанбул е член на клетката „Узбек“, формирование на ДАЕШ и се казва Абдулкадир Масхарипов, разкри Дирекцията за борба с тероризма и на разузнаването в Истанбул.

В рамките на разследването арестуваните вече са 25 заподозрени в подпомагане на атентатора с кодовото име Абу Мухаммед Хорасани. Терористичната клетка от 10 души „Узбек“ е разбита и е доказано, че тя активно е участвала в осъществяването на кървавото нападение в известния клуб.

Абдулкадир Масхарипов е роден в Източен Туркестан (или Уйгуристан – исторически район в Западен Китай, в Синдзян-уйгурския автономен регион).

В началото на декември м.г. узбекската клетка е активирана в турския град Коня, а на 12-и на пътнически автобус е предадена пратка в голяма чанта, която е предизвикала подозренията на шофьора. Пратката е съдържала оръжието на убийството – пистолет Sig Sauer и 50 патрона.

При операцията по издирването на получателите й в Истанбул са заловени чуждите граждани А.Абулизи и О.Асим, и в Коня друг с фамилията Абулизи. Установено е, че те са свързани с планираното нападение в клуб „Reina“. След като тази клетка на ДАЕШ е разбита, на 15 декември убиецът Масхарипов тръгва от Коня за Истанбул, а междувременно оръжията и експлозивите са доставени от членове на групата „Узбек“ в мегаполиса.

Разследващите твърдят, че и след масовата екзекуция в новогодишната нощ членовете й продължават да оказват логистична подкрепа на атентатора. Опровергано е сведението, че след нападението в „Reina“ съпругата и двете деца на Масхарипов са задържани от турската полиция. Напротив, веднага след кървавата нощ те са предадени на друга клетка на ислямските джихадисти от ДАЕШ.

Турските сили за сигурност предприеха мащабни операции в цялата страна за залавянето на атентатора, стигна се до блокади на всички пътища към България и на граничните пунктове. Все още обаче не се съобщава за някакъв реален успех седмица след масовото убийство. 

Разследването е разкрило, че ключовите фигури от терористичната клетка „Узбек“ след нападението срещу Reina са избягали и се опитали да се скрият в западната провинция Измир. Задържани са подозрителни лица от три семейства, които са поддържали контакти с терориста-убиец.

Имаше информация, че  „Абу Мохамед Хорасани“ е пътувал с автобус от Коня за Истанбул на 15 декември заедно с един от „емирите“ на ДАЕШ „Юсуф Ходжа“. Според най-новите разследвания, „Юсуф Ходжа“ не е пътувал тогава с буса, но е напуснал Коня веднага след атентата. 

Разследват се също така данните, че освен нападението срещу Reina е бил подготвян още един терористичен акт.  Освен това терористите са изпратили на джихадисти в чужбина видеозаписи от дрон на различни райони на Истанбул – Бешикташ, Бакъркьой и Таксим, с помощта на компютърното приложение “Alrawi.” Те са разговаряли чрез него от ноември 2016, когато терористът пристига в Турция. Джихадистите са се информирали за програмата на няколко нощни клуба и ресторанти в Новогодишната нощ.