Лендинг пейдж: Шаблон или индивидуален дизайн да изберем

2
302
Добави коментар
websitedesign
websitedesign

Начало Блог Лендинг пейдж: Шаблон или индивидуален дизайн да изберем

Лендинг пейдж: Шаблон или индивидуален дизайн да изберем

5 фактора при избор на Landing Page
Решили сте, че бизнесът ви се нуждае от лендинг страница (landing page, целева страница). Пред вас възниква въпросът кой вариант да изберете: шаблон или индивидуален дизайн? И двата избора имат своите плюсове и минуси. Каквото работи добре за една компания, може да бъде неефективно за друга. За да се вземе правилното решение в тази ситуация, обърнете внимание на следните пет фактора.

1. Бюджет

Не забравяйте, че лендингът е лицето на бранда. Именно тук се формира първото впечатление за компанията. Може да спестите за всичко друго, освен за имиджа. Инвестицията в качествена лендинг страница се оправдава така или иначе. А индивидуално изработената такава струва много повече от шаблона. Ако можете да си я позволите, не се колебайте. Ако бюджетът ви е ограничен, най-добрият вариант би бил готов шаблон, въпреки че това ще доведе до намаляване на „оригиналността“ на бранда ви. Просто е нужна добра надстройка на готовия темплейт, съобразена с текущите ви нужди.

2. Време

Изграждането на уникален дизайн отнема време за криейтив, оформление, подготовка на визуалното съдържание, писане на продаващи текстове, тестове, вътрешна оптимизация. Тези стъпки не са прости и изискват усилия за разработване и хармонизиране на целевата страница. Ако проектът ви е трябвало да стартира „вчера“, изберете готов шаблон. Но ако разполагате с повече време – допитайте се за конкретна оферта до специалист по изработка на лендинг страници.

3. Бранд

Ако позиционирането и разпознаваемостта на марката (бранда) е една от задачите на бъдещата лендинг страница, тогава имате нужда от индивидуален дизайн. Шаблоните не изразяват индивидуалност. По-горе споменахме, че целевата страница е лицето на марката. На нея потенциалните клиенти научават за вас и вашата оферта. Страницата, направена по шаблон, не ще позволи напълно да се диференцира марката и да се подчертаят основните предимства на стойностното предложение. Докато индивидуалният дизайн ще създаде уникален UX, емоционална връзка и увеличаване на лоялността на аудиторията. Ако целта е уникалността на марката и правилно отразяване на нейните ценности, изборът е ясен – индивидуален дизайн.

4. Функционалност

Функционалността на шаблонната лендинг страница обикновено е силно ограничена и недостатъчно гъвкава. Например, не всички готови теми са напълно нагаждащи се към всякакви устройства, като се има предвид, че повече от 50% от общия трафик идва от мобилните джаджи, то ниската адаптивност ще удари върху конверсията. Индивидуалният дизайн ви е необходим и в случай, че сте ангажирани в електронната търговия. Другият недостатък на шаблонните страници е, че вие не сте в позиция да контролирате потребителското изживяване (user experience), докато индивидуалният дизайн на целевата страница ще осигури повече продажби.

5. Гъвкавост и мащабируемост

Шаблонът е универсален вариант „за всички случаи“. Той решава текущите нужди, но какво се случва, когато решите да мащабирате вашия бизнес? С увеличаване на трафика, допълнителните екстри забавят скоростта на зареждане на страницата, а съществуващите ограничения се усилват. Уникалният дизайн позволява да се разшири функционалността при необходимост. Индивидуално проектираните лендинги вземат предвид текущите цели и лесно се мащабират, като издържат на рязко увеличение на трафика, без да намаляват производителността си.

Заключение
Изборът на лендинг страница се определя от вашите цели и възможности. Ако няма строги ограничения по отношение на бюджета и времето, индивидуалният дизайн е почти винаги най-доброто решение: с гъвкава функционалност, съобразен с текущите нужди, подчертава особеностите на офертата и позиционирането на бранда, като лесно се мащабира при необходимост.

Какво мислите за този материал?

Ако Ви харесва статията, споделете я.

Ако Ви харесва статията, споделете я.

Вижте още