Не си чистете ушите с клечки, рискувате слуха си

1
307
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Нови клинични насоки за здравето на ушите ни публикуваха тази седмица учени в сп. Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Според тях почистването на ушната кал с клечки е неприемливо и може да увреди слуха ни необратимо.

Според авторите на новото проучване от Американската академия по оториноларингология с водещ изследовател д-р Сет Шварц, както козметичните клечки, така и всички други пособия, които ползваме за почистване, водят до съкращения в ушните канали, като могат да перфорират тъпанчетата и да увредят костиците на слуховия апарат. Всяко едно от тези неща може да доведе до оглушаване, виене на свят или други симптоми на нараняване.

Другият проблем е, че с клечките за уши набутваме една значителна част от секрета навътре в по-уязвимите части на органа.

Вместо това хората могат да изчакат природата сама да свърши работата си, заявяват учените. Те припомнят, че ушната кал има и важна почистваща и защитна функция. Специалистите препоръчват да я почистваме под душа с минимално проникване или с кърпичка.

Изследователите препоръчват и да не ползваме свещите за уши, добили популярност в последно време. Според тях няма доказателства, че това средство ефективно почиства отделения в ушния канал секрет. Не е проблем да се ползват капки за уши или пък просто няколко капки вода, които да отмият восъчното вещество. 

Според в. Washington Post, когато стерилизираните памучни клеки са уши (странно защо наречени “Baby Gays”) се появили на пазара през 1923 г. , фирмата производител Q-Tips ги рекламира като най-доброто средства за почистване на уши, нос, дори венци. Петдесет години по-късно производителите запонали да предупреждават върху опаковката, че клечките могат да се използват само за почистване на ушната мида и не бива да се вкарвал дълбоко в ушния канал. Днес вече всички предупреждават клечките изобщо да не се изпозват.

Причината е, че нерядко хората ги вкарват прекалено дълбоко и рискуват да си повредят тъпанчетата, но също така да замърсят още повече ушите с ушна кал, която натикват навътре, вместо да я почистят. 

Учените отдавна предупреждават, че освен малкия пръст не бива да вкарваме нищо друго в хото, а да не говорим за широко разпространената практика да се пъха какво ли не – химикалки, кибритени клечки, игли, карфици, дори пилешки пера. 

Д-р Сет Швард съветва: 

►НЕ прекалявайте с чистенето на ушите. Постоянното пъхане на какви ли не остро предмети там дразни ушния канал, предизвиква инфекции и увеличава риска от запушване.

► НЕ пъхайте нещо по-малко от малкия пръст в ушите. Майка ви е права – клечките за уши, кибритените клечки, шноли за коса, ключове, клечки за зъби – те са опасни за здравето на вашите уши. Дори може да оглушеете заради тях, да получите шум в ушите, да ви се завива свят. 

► НЕ използвайте и свещи за уши. Няма доказателства, че помагат, но има доста факти, че те са причинили трайно увреждания на слуха